ЕП ще иска забрана на "златните паспорти" и правила на ЕС за "златните визи“

3934
ЕП ще иска забрана на "златните паспорти" и правила на ЕС за "златните визи“
Снимка: БГНЕС

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри с голямо мнозинство (61 гласа "за", 3 гласа "против" и 5 гласа "въздържал се") проектодоклад, в който се казва, че схемите за "гражданство срещу инвестиции" са "неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността".

Премахване на "златните паспорти"

Членовете на ЕП подчертават, че схемите за "гражданство срещу инвестиции", при които граждани на трети страни могат да получат права на гражданство в замяна на инвестиции, са "неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността". Така наречените "златни паспорти" подкопават същността на гражданството на ЕС и трябва да бъдат постепенно премахнати, настояват те.

В текста се призовава да се събира "значим процент" от направените инвестиции, който да продължи да се събира, докато се премахнат схемите за "гражданство срещу инвестиции", и за неопределено време що се отнася за схемите за "пребиваване срещу инвестиции", т.нар. златни визи.

Членовете на ЕП изразяват съжаление за липсата на всеобхватни процедури за проверка и за това, че сегашната система позволява последователно подаване на заявления в различни държави членки, като се разчита на проверки, извършвани от недържавни субекти.

Правила на ЕС за "златните визи"

Като се отбелязва разликата в сериозността на рисковете, свързани със схемите за "пребиваване срещу инвестиции", които дават на чужденците право на пребиваване в замяна на финансова вноска, в проектодоклада се настоява за общи правила на ЕС за хармонизиране на стандартите и засилване на борбата с изпирането на пари, корупцията и укриването на данъци. Членовете на ЕП изискват:

строги цялостни проверки (включително на членовете на семейството и на източниците на средства), задължителни проверки в системите на ЕС за правосъдие и вътрешни работи и процедури за проверка в трети страни;

задължения за докладване от страна на държавите членки, и изисквания за минимално физическо пребиваване (за кандидатите) и активно участие, качество, добавена стойност и принос към икономиката (за техните инвестиции).

Евродепутатите предвиждат и схема за "уведомяване и консултации", която да позволи на други държави членки да се противопоставят на издаването на "златна виза".

Отпадане на посредниците

Пеевски: Истината търговията с паспорти ще затвори вратата пред лъжците

"През последните месеци журналистът Чобанов тиражира в публичното пространство много и различни медийни манипулации, в които тенденциоз...

В доклада се подчертава, че посредниците за тези схеми не са нито прозрачни, нито се водят на отчет, като се призовава за забрана на участието им в схемите за "гражданство срещу инвестиции", и за "строга и обвързваща регулация" за схемите за "пребиваване срещу инвестиции". Членовете на ЕП искат да се сложи край на маркетинговите практики, при които се използват символи на ЕС или се изтъкват предимствата на гражданството на ЕС, и искат рамка за санкции.

В текста се отправя искане към Комисията да окаже натиск върху трети държави, които се ползват от безвизово пътуване до ЕС, да премахнат своите схеми за "гражданство срещу инвестиции“ и да реформират своите схеми за "пребиваване срещу инвестиции".

Членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват доклада на следващата пленарна сесия (7-10 март). Ако бъде одобрен от пленарната зала, Комисията ще трябва да изготви законодателно предложение или да обоснове решението си да не го прави.

Най-малко 130 000 лица

са се възползвали от схемите за гражданство или пребиваване срещу инвестиции в ЕС в периода 2011-2019 г., които са донесли приходи на съответните държави в размер на над 21,8 млрд. евро. В три държави членки има схеми за КТИ: България (където правителството е внесло проектозакон за прекратяване на схемата), Кипър (понастоящем обработва само заявления, подадени преди ноември 2020 г.) и Малта. Дванадесет държави членки имат схеми за "пребиваване срещу инвестиции", като всички те се различават по размер и възможности за инвестиране, както и по стандарти за проверки и процедури.

Спецпрокуратурата образува досъдебно производство заради "златните паспорти"

Образувано е досъдебно производство във връзка със сигнал от депутата от ДПС Хамид Хамид за издаването на т.нар. "златни паспорти", съо...

Припомняме, че преди около седмица в България стана огромен скандал, когато депутатът от ДПС Хамид Хамид замеси името на премиера Кирил Петков в схема за издаване на "златни паспорти". Петков отрече и контрира, че в закона на ГЕРБ за паспортите на практика е залегнало предложение на ДПС за начина им на издаване. 

Припомяме също така, че през февруари 2021 г. ГЕРБ на практика прие предложението на ДПС (направено от Йордан Цонев). То гласеше, че чужденци ще получават право да придобиват българско гражданство по натурализация, ако са направили краткотрайни инвестиции в страната. 

Как и кога се случи това можете да прочетете ТУК.

Днес за пореден път заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев отрече в пост във Фейсбук ДПС да има отношение към механизма за получаване на златни паспорти. Ето какво написа той: 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа