Петков отговори на ДПС, замесиха го в скандала със "златните паспорти" (ВИДЕО)

14755
Петков отговори на ДПС, замесиха го в  скандала със "златните паспорти" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Над 120 китайски и руски агенти са били допуснати на територията на страната ни с така наречените "златни паспорти". Това каза на брифинг в парламента Хамид Хамид от ДПС. Той деректно обвини премиера Кирил Петков, че покровителства тази схема и изпълнителния директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции Стамен Янев.

"Дали има връзка това лице да е издало скоропостижно за няколко дни инвестиционния сертификат на цар Киро (ДПС от вчерашния си брифинг започнаха да наричат премиера Петков с прякора на покойния неформален ромски лидер Кирил Рашков - Цар Киро - бел. ред.), който въз основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона "Божурище" и да я продаде доста бързо след това?", попита Хамид.

ДПС: Над 120 руски и китайски агенти са допуснати у нас със "златни паспорти"

„Вчера от това място ви уведомихме за евентуален сигнал до главния прокурор, във връзка с анонимен сигнал получен в пощенските ни...

По-късно в кулоарите премиерът Петков лаконично отговори на обвиненията: "Едно нещо, което обещах на Европейската комисия при последните ми посещения е , че краят на тези "златни паспорти" категорично ще дойде в най-късо време. Това беше един от големите проблеми и за Шенген, и за отпадане на визовия режим със САЩ. Просто тези златни паспорти са един порок, който ние приоритизираме да го премахнем от-до."

Това каза премиерът, но не отговори на въпроса дали се е възползвал от връзка със Стамен Янев за реализиране на инвестиционни намерения.

"Ние дойдохме, за да изчистим порочните практиките, да премахнем корупцията - аз съм сигурен, че около "златните паспорти" има корупция и много се надявам, че разследващите органи ще влязат в голяма детайл в това", каза още Кирил Петков.

А ето точно какво каза Хамид Хамид:

Кой купува "златни паспорти" и защо е важно да се премахнат?

39 руснаци и 20 "инвеститори" от Близкия изток са основната част от получилите от прословутите "златни паспорти", сочи разследване на M...

„Има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство. В сигнала се твърди, че над 120 лица, които са основно китайци и руснаци, работещи за специалните служби са получили пребивавания, като са използвали един и същи суми и пълномощници, превъртали са пари през една банка, един на друг. И само с фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода от 2015-а до 2021 година. В сигнала се посочват конкретни имена на посредници.

Ние настояваме тези твърдения да бъдат проверени. Всички инвестиции са на стойност 1 милион и един лев, едни и същи са, огледални са. Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че той е "вечната Амбър" в агенцията при управлението на ГЕРБ. Същият отново е назначен в агенция за чуждестранни инвестиции, като изпълнителен директор и от един служебен министър на икономиката, да ви кажа ли кой? Цар Киро. Същият беше награден и с поста председател на надзорния съвет на Българската банка за развитие", заяви Хамид.

От ДПС обещаха, че ще разследват всички нередности, които са намерили. „Въпросите са дали това лице има тези близки отношения с министър-председателя на България, дали има връзка с Цар Киро“. "Особено притеснително е, че законодателните инициативи, с които искаме проверка на тези златни паспорти, се прикриват от правителството. Те прикриват действия на лица, които са пряко свързани с властта“, каза Хамид.

"Вече съм си купил билет и цялата информация, която е получена, с имената на всичките тези китайци и руснаци, ще бъдат на брифинг в Брюксел пред съответната комисия в Европейския парламент", закани се Хамид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика