ЕС и САЩ може да не успеят да подпишат TTIP до края на 2015

9822
ЕС и САЩ може да не успеят да подпишат TTIP до края на 2015
Снимка: Getty Images / Guliver

ЕС и САЩ по всяка вероятност ще пропуснат целта си за постигане на договора за свободна търговия, който трябва да бъде сключен до края на годината. Това съобщи Латвия, която в момента е поела президентството на Европейския съюз.

"По време на нашето (европейско) президентство и по време на следващото на Люксембург, по всяка вероятност преговорите няма да са сключени", заяви латвийският външен министър Едгарс Ринкевич на пресконференция в столицата Рига, имайки предвид Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP).

"Ние обсъждаме общата стратегия за това как да постигнем споразумение, но не можем да изключим, че може да продължи по-дълго", добави още той. Според Ринкевич "политическото желание е на лице, но за танго се искат двама".

Латвия ще е президент на ЕС до юли, когато поста поема Люксембург за следващите шест месеца.

Пред журналистите в Рига застана и еврокомисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом, която настоя, че не може да се сложи конкретна дата за приключване на преговорите, но според нея и двете страни биха искали те да се финализират "по време на администрацията на Обама", т.е. преди януари 2017 г.

Най-голямата сделка за свободна търговия между САЩ и ЕС трябва не само да намали ниските търговски тарифи между тях, но и да хармонизира техните закони до безпрецедентни нива, засягайки стоки в широк диапазон – от сирене "Рокфор" до счетоводство.

Най-спорната част от евентуалното споразумение съдържа клауза, която позволява на корпорации да съдят правителства пред международни трибунали, които са извън юрисдикцията на националните законодателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com