ЕС наказа със санкции 33-ма души, отговорни за смъртта на Навални

869
ЕС наказа със санкции 33-ма души, отговорни за смъртта на Навални
Снимка: Getty images

Съветът на Европейския съюз реши да наложи санкции на 33 физически и две юридически лица, свързани със смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални. Решението е взето в рамките на глобалния режим на санкции на ЕС в областта на правата на човека.

"Бавното убийство на Алексей Навални от режима в Кремъл е ярко напомняне за пълното пренебрежение към човешкия живот. Днешните санкции показват решимостта ни да потърсим отговорност от политическото ръководство и властите на Русия за продължаващото нарушаване на правата на човека в страната. В същото време знаем, че Путин не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да подкрепяме гражданското общество и независимите гласове на Русия", заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел.

Още: Неадекватни лекарски грижи за Навални: Съд отказа на майка му да образува дело

Федералната служба за изпълнение на наказанията в Ямало-Ненецкия автономен окръг на Русия съобщи следобед на 16 февруари, че Навални – най-големият критик на диктатора Владимир Путин – е починал в затворническата колония „Полярен вълк“. Твърдеше се, че той се е почувствал зле след разходка в колонията, намираща се в село Харп. Екипът на Навални твърди, че политикът е бил убит. Международната общност обвини Путин, че е пряко отговорен за смъртта на активиста.

Още: Путин повиши главния следовател в делата срещу Навални

Кой е санкциониран?

В новите списъци със санкции са включени наказателните колонии, в които Навални е бил държан от юни 2022 г. до смъртта си - поправителната колония ИК-6 и поправителната колония с максимална сигурност ИК-3. И двете са известни с упражняването на физически и психологически натиск, пълна изолация, изтезания и насилие върху затворниците. И на двете места опозиционерът е бил подложен на многократно изолиране в наказателна килия и "жестоко, нечовешко и унизително отношение, довели до сериозно влошаване на здравословното му състояние", гласи официалното съобщение на Съвета на ЕС.

Началникът на ИК-3 Вадим Калинин и няколко заместник-ръководители на колонията също са санкционирани.

Още: След смъртта на Навални: Путин награди зам.-шефа на затворническата служба

Снимка: Алексей Навални, Facebook

Освен това Съветът реши да включи в списъците членове на съдебната власт като Андрей Суворов, който миналата година осъди Алексей Навални на 19 години в колония със специален режим при нечовешки условия. Санкциониран е Кирил Никифоров, който отхвърли иска на опозиционера срещу ИК-6 за обжалване на преместването му в наказателна килия за 12 дни, а също Евгения Николаева и Наталия Дудар, които са издали редица решения срещу политически опоненти на Кремъл.

Още: Путин: Бях съгласен да разменим Навални, ако не се връща в Русия (ВИДЕО)

В списъка са включени и високопоставени служители в затворническата система и в Министерството на правосъдието на Русия, които или са отговорни за изпълнението на присъдите за лишаване от свобода на Алексей Навални и други политически опоненти на Путин, или не са осигурили защитата на човешките и гражданските права и свободи.

Колко лица е санкционирал ЕС по глобалния режим?

С днешните списъци ограничителните мерки в рамките на глобалния режим на ЕС за санкции в областта на правата на човека вече се прилагат спрямо 104 физически и юридически лица и 23 образувания от няколко държави, обявиха от блока.

Лицата, включени в списъка на режима на санкции, подлежат на замразяване на активите, а предоставянето на финансови средства или икономически ресурси, пряко или непряко, на тези лица или в тяхна полза, е забранено. Освен това за включените в списъка физически лица се прилага забрана за пътуване в ЕС.

Още: Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа