ЕС намалява грешките с финансите, но все още губи много

8872
ЕС намалява грешките с финансите, но все още губи много
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз е похарчил неправомерно около седем милиарда евро (8,76 милиарда долара) през 2013 г., съобщи европейският омбудсман и предупреди, че Брюксел трябва да се съсредоточи върху постигането на по-добри резултати за парите си.

Т. нар. процент на грешка за разходите е намалял до 4,7% в бюджета на ЕС за 2013 г. спрямо 4,8% предишната година, съобщи Европейската сметна палата. Докладът идва в момент, когато Брюксел трябва да се справя с все по-голям натиск от страните-членки за ограничаване на разходите, особено на фона на спора с Великобритания.

"Отсега нататък трябва да има по-внимателно управление и контрол на европейските фондове", заяви Витор Калдейра, директор на независимата организация. "Нашият одит отново показва колко много от похарчените средства не отговарят на правилата", допълни той.

Европейската комисия съобщи, че усилията й да се справи с неправомерно похарчените пари "започват да дават резултат". Европейската сметна палата уточни, че две области, където най-често се допускат грешки с разходите, са регионалната политика с 6,9% и развитие на селските райони с 6,7%.

Съсредоточаването на ЕС върху подхода "усвояваш или губиш", вместо да проверява колко добре са били похарчени парите, е "основен недостатък в модела на голяма част от бюджета на ЕС", допълват одиторите. Те обаче отбелязват, че данните не са мярка за измама, неефективност или пропиляване, а показват колко пари на ЕС не са били похарчени по правилата на съюза.

Бюджетът на ЕС е източник на дебати в момент, когато икономиката на континента е в застой и много страни-членки са изправени пред тежки решения за строги ограничения на разходите. Еврокомисарят за бюджета Кристалина Георгиева заяви, че Комисията ще направи повече, за да сложи край на грешките с разходите, но допълни, че те трябва да бъдат гледани в контекст.

"Доволна съм, че одитът на съда показва, че тенденцията за увеличаване на процента на грешки миналата година е бил спрян", отбеляза тя. И допълни, че ЕС трябва да работи със страните членки за подобряване на положението, "без да се прибавят нови разходи и бюрокрация".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа