X
 
 

ЕС не е в настроение да "се преструва" на преговори (СНИМКИ И ВИДЕО)

2847 0
photo of ЕС не е в настроение да "се преструва" на преговори (СНИМКИ И ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Дискусия за Brexit и бъдещето на Европейския съюз е в дневния ред на депутатите в Европарламента днес.

При почти празна зала започна изслушването на главния преговарящ за Brexit Мишел Барние и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Това показват снимки, качени в Twitter на журналисти, отразяващи дебатите.

От Страсбург европейските депутати обсъждат Brexit и миграцията

Началото на годината за Европейския парламент започва с два акцента - излизането на Великобритания от Европейския съюз и предизвикателс...

Общото настроение сред присъстващите евродепутати е, че британците трябва да бъдат оставени на себе си, за да определят сами съдбата си, но не трябва да бъде позволявано да се преодолее предпазния механизъм. Според повечето изказвания не трябва да се стигне до твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Изказването беше в основата на думите на лавният преговарящ за Brexit от страна на Европейския съюз Мишел Барние. Той предупреди, че Брюксел не е в настроение да се „преструва на преговори“, изтъквайки липсата на конкретни предложения за сделка от Лондон, предава AFP.

„Това със сигурност не е въпрос на преструване на преговори", подчерта Барние в Европейския парламент в Страсбург.

„В този изключителен и сложен процес… наша отговорност е да го продължим решително, с искреност", подчерта Барние пред депутатите.

"Трябва да се каже истината за последиците от напускането, трябва да я обясните на вашето общество. Последиците ще бъдат много по-тежки и многобройни, отколкото искате да признаете", каза още той.

Джонсън ще спази закона, но няма да отлага Brexit

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще спази закона, но въпреки това ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз в края ...

В същото време председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди, че рискът от Brexit без сделка остава „много реален“.

„Рискът от сценарий без сделка остава много реален. Това може би ще бъде изборът на Обединеното кралство, но в никакъв случай на Европейския съюз", подчерта Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург два дни след срещата си сбританския премиер Борис Джонсън в Люксембург.

Председателят на групата Алианса на либералите и демократите в Европа - Ги Верхофстат беше още по-категоричен в думите си."Добре е да повторим, че този парламент никога няма да приеме споразумение с Великобритания, в което Великобритания може да има всички предимства на свободната търговия и нулевите тарифи ..."

Отговори му Джефри ван Орден, евродепутат от Консервативната партоя в ЕП. По думите му правителството на Обединеното кралство иска сделка, но трябва да напусне на 31 октомври. Това обаче не означава, че Великобритания ще затвори врати за гражданите на ЕС.

Brexit: Джонсън имал таен план, а Юнкер чака алтернатива на предпазния механизъм

Британският премиер Борис Джонсън и президентът на ЕС Жан-Клод Юнкер се съгласиха, че разговорите за Brexit "трябва да се активизират"...

Изказванията в ЕП продължават. Може да проследите на живо дискусията тук.

В същото време във Великобритания 11 съдии от Върховния съд решават съдбата на премиера Борис Джонсън. Те трябва да отсъдят дали е законно спирането за няколко седмици на парламента точно преди 31 октомври. Подробности по темата можете да намерите тук.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 22 ноември

Овен Днес ще ви се случи нещо хубаво. Не го търсете и не го дебнете, за да не се уплаши и да не избяга. Телец През този ден може да се решите да признаете...

Последно в Актуално