ЕС се стреми към "военна икономика", за да достави боеприпаси на Украйна

4308
ЕС се стреми към "военна икономика", за да достави боеприпаси на Украйна
Снимка: Getty images

Европейските министри на отбраната ще обсъдят планове да изтеглят боеприпаси за Украйна на стойност един милиард евро, и ще направят съвместни поръчки, за да осигурят доставки.

Западните съюзници предупреждават, че Киев е изправен пред критичен недостиг на 155-милиметрови гаубични снаряди, като всеки ден изстрелва хиляди в борбата си срещу руската офанзива.

Военните министри на ЕС ще обсъдят оръжия за Украйна за 1 млрд.евро

Министрите на отбраната на ЕС ще проведат днес, 8 март, среща, за да обсъдят план за доставка на боеприпаси за Украйна на стойност един...

В Стокхолм министрите ще се срещнат с украинския си колега Олексий Резников, за да обсъдят тристранни усилия за посрещане на нуждите на Киев и за укрепване на европейската отбранителна промишленост в дългосрочен план.

Първата част от плана според външнополитическата служба на ЕС предвижда използването на един милиард евро от съвместния Европейски механизъм за мир на блока, за да се стимулират държавите членки да изпратят снаряди от запасите си на Киев в рамките на няколко седмици.

Поддръжниците на Украйна в Европа са изчерпали своите рафтове, като са отделили около 12 млрд. евро за военна подкрепа, като 3,6 млрд. евро идват от съвместния фонд.

Длъжностните лица са уверени, че в складовете има достатъчно 155-милиметрови снаряди, за да не бъде застрашена собствената отбрана на Европа. Допълнителна информация ще бъде предоставена по време на срещата на министрите на отбраната.

Втората част от плана предвижда ЕС и Украйна да отправят масирани съвместни поръчки, за да принудят производителите на боеприпаси да увеличат капацитета си.

Украинската армия получи високоточни авиобомби JDAM-ER

Украинските ВВС са получили наскоро високоточни бомби JDAM-ER, които могат доста да им помогнат срещу руските сили.   Обсегъ...

Този ход показва как войната на Русия в Украйна е променила стратегията на ЕС към взаимна отбрана. Длъжностни лица твърдят, че парите за покриване на нуждите на Украйна могат да дойдат от един милиард евро, които вече са включени в съвместния фонд.

Естония, която първоначално предложи да похарчи четири милиарда евро за милион снаряди за Украйна, иска да бъдат отпуснати още нови средства.

"Според украинските нужди те ще се нуждаят от поне 350 000 155-милиметрови снаряди на месец, поради което Естония предложи инициативата за съвместно закупуване на поне един милион 155-милиметрови снаряди за Украйна, което е абсолютният минимум от военни нужди за Украйна", заяви Мадис Рол, високопоставен служител в естонското министерство на отбраната.

Съществува дебат за това дали централната агенция по отбрана на блока или държавите членки с по-голям опит трябва да преговарят по договорите. Наложително е процесът да не бъде забавян от бюрокрацията.

Произходът на боеприпасите също е горещ въпрос, тъй като някои твърдят, че приоритет трябва да бъде скоростта, а не подпомагането на европейската индустрия. Като цяло обаче е ясно, че след години на по-ниски инвестиции след Студената война отбранителните фирми от ЕС трябва да бъдат стимулирани да увеличат производството, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Анализ: Байдън все още няма ясна стратегия за Украйна

От Втората световна война, която е последният път досега според автора на статия в The Washington Times, когато САЩ са спечелили, нито ...

"Европейската индустрия не е адаптирана за нуждите на един конфликт с висока интензивност, нашата отбранителна индустрия трябва бързо да премине в режим на "военна икономика"," заяви пред журналисти Тиери Бретон, европейски комисар по вътрешния пазар.

Бретон подчертава пред министрите, че освен простото възлагане на голяма съвместна поръчка, ЕС трябва да отключи спрените средства за укрепване на промишления капацитет и да осигури на фирмите по-лесен достъп до заеми. Длъжностни лица казват, че се надяват да постигнат съгласие по твърд план за изпращане на боеприпасите в Украйна на срещата на външните министри на ЕС на 20 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа