ЕС ще увеличи граничните служители на Frontex в Западните Балкани

1097
ЕС ще увеличи граничните служители на Frontex в Западните Балкани
Снимка: Getty Images/Guliver

Служители на агенцията за външните граници на Европейския съюз скоро ще бъдат разположени по границите на страни извън ЕС в Западните Балкани. Това е част от плана за ограничаване на незаконните имигранти от региона, съобщи Европейската комисия.

"Броят, с който разполагаме в момента в Западните Балкани, е около 500 служители от Frontex, които вече са разположени, но днес те са разположени само на границата между партньорите от Западните Балкани и външните граници на ЕС", заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

"С новия мандат ще бъде възможно да се разполагат и вътрешно, така да се каже, между двама различни партньори от Западните Балкани", каза тя и добави, че Frontex трябва да вземе решение за необходимата численост.

Тази мярка е част от Плана за действие за Западните Балкани, предложен от Европейската комисия за справяне с нарастването на броя на мигрантите, влизащи в ЕС през Западните Балкани.

По данни на Frontex през първите 10 месеца на годината са регистрирани повече от 128 000 незаконни преминавания на границата на ЕС през Западните Балкани. Това представлява 168% увеличение спрямо същия период на 2021 г., пише БГНЕС.

Друг стълб на плана на Комисията, представен ден преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Албания, е за по-добро визово съгласуване между държавите от Западните Балкани и ЕС, за да се гарантира, че чуждите граждани, които пътуват до Западните Балкани без визи, не преминават след това в ЕС.

Повечето страни от Западните Балкани имат безвизов режим с ЕС. Йохансон заяви, че Сърбия е основното пристанище за влизане в ЕС за такива хора.

Европейският парламент разследва Фронтекс за нарушения на човешките права

Европейският парламент започна разследване на тема "зачитането на основните човешки права" от Европейската агенция за охрана на граници...

Сърбия е сключила безвизови споразумения с Армения, Азербайджан, Бахрейн, Беларус, Боливия, Гвинея Бисау, Индия, Индонезия, Катар, Китай, Куба, Киргизстан, Кувейт, Казахстан, Монголия, Оман, Русия, Суринам, Турция и Ямайка.

Неотдавна тя прекрати безвизовия режим с Тунис и Бурунди и "обеща да направи същото, когато става въпрос за Индия, а също така обеща да продължи да съгласува действията си с други трети държави", каза комисарят.

"Но всички партньори от Западните Балкани имат значителни пропуски, когато става въпрос за привеждане на визовата политика в съответствие с ЕС, и затова те трябва да бъдат отстранени във всички страни от Западните Балкани", добави тя.

Тя каза също така пред репортери, че "при по-силно привеждане в Сърбия може да има и риск от нови маршрути, които да използват безвизовите режими в други страни от Западните Балкани".

Очаква се визовото изравняване да бъде обсъдено от лидерите на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана във вторник.

Frontex прекратява всички операции в Унгария

Граничната агенция на ЕС заяви, че спира всички операции в Унгария след решение на Съда на ЕС, продиктувано от силна критика срещу сист...

Привеждането в съответствие с външната политика и политиката за сигурност на ЕС, включително с режимите на санкции, което е предварително условие за присъединяване към блока, също ще бъде включено в дневния ред.

И тук Сърбия е изключение, тъй като досега отказваше да наложи каквито и да било ограничителни мерки на Русия заради войната в Украйна.

Сръбският президент Александър Вучич заплаши да бойкотира срещата на върха, която за първи път се провежда в страна от Западните Балкани, заради спора с Косово.

Срещата на върха ще се проведе дни преди срещите на министрите и лидерите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел, на които ще бъдат обсъдени статутът на кандидат за членство на Босна и Херцеговина и либерализирането на визовия режим за Косово. 

ОЩЕ: Frontex: Нелегалните влизания в ЕС през 2021 г. са повече от преди пандемията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа