ЕС за удара по Киев: Това показва доколко Путин иска войната да спре

5659
ЕС за удара по Киев: Това показва доколко Путин иска войната да спре
Снимка: Getty images

Европейският съюз осъди остро руския ракетен удар по Киев от 16 юни и попита защо диктаторът Владимир Путин нарежда нападение по украинската столица, когато там е африканска делегация, предлагаща посредничество за мир.

"Днешните събития показват доколко руският президент Владимир Путин искрeно иска войната в Украйна да спре", заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Кулеба за руската атака в Киев: Путин поздравява африканската делегация

Ето как външният министър на Украйна Дмитро Кулеба коментира днешната ракетна атака на руските сили срещу Киев в момент, когато там на ...

"Африканските представители бяха поздравени по специален начин - с ракетен обстрел от Путин. Мисля, че това ще ги накара да осъзнаят ясно кой е нападателят и как се държи, какви са намеренията му", добави говорителят с препратка към това, че Южна Африка не осъжда действията на агресора. Също така президентът на РЮА Сирил Рамафоса не искаше да арестува Путин по заповедта на Международния наказателен съд в Хага, като стана ясно, че диктаторът ще получи имунитет за срещата на върха на БРИКС в Южна Африка.

"Путин и друг път е предприемал подобни действия, когато има международни гости в Киев - както при посещението през април миналата година на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тогава Киев също бе обстрелян с ракети и дронове", припомни говорителят.

"Мир може да има незабавно, ако Путин престане да тероризира украинците и изтегли войските си от Украйна. ЕС приветства всяко сериозно намерение за постигане на мир. Никой не иска мир повече от украинците и европейците, но за това е необходимо да се разговаря с нападнатия, това е причината за днешното посещение в Киев", обобщи говорителят.

В Киев днес пристигна президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, който заедно с други африкански лидери ще представи на украинския държавен глава Володимир Зеленски план за мир. Утре делегацията ще е в Санкт Петербург, предвидена е среща и с руския диктатор Владимир Путин. "Ройтерс" съобщи, че по време на атаката по Киев делегацията се е укрила в бомбоубежище.

Лукашенко: Украйна и Русия бяха на косъм от мир, Кремъл отрича (ВИДЕО)

Русия и Украйна са се били принципно договорили да има "договор за наем" на Крим, за такова нещо е било преговаряно и за Донбас и е има...

ЕС обяви още, че подкрепя мирния план на украинския президент Володимир Зеленски. Лидерът на нападнатата от Русия страна представи формулата си за мир още през есента на 2022 г., по време на срещата на Г-20.

"Ако други са в състояние да направят така, че Русия да се изтегли от Украйна, със сигурност напълно ще подкрепим тези усилия", заяви говорителят на ЕК. "Ако говорим за спиране на огъня и замразяване на конфликта в сегашната точка, това не е мир".

ОЩЕ: Има ранени и щети в област Киев след руската ракетна атака (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа