Euractiv: Радев втвърдява тона за политиката на ЕС за климата

3676
Euractiv: Радев втвърдява тона за политиката на ЕС за климата
Снимка: БГНЕС

В предварителен преглед на изявлението му на срещата на върха на ЕС, българският президент Румен Радев каза пред журналисти в Брюксел днес, че климатичната политика на ЕС крие „опасности“ за страни с ниски доходи като неговата, коментира Euractiv, цитиран от БГНЕС.

Медията цитира разговор с български журналисти непосредствено преди да се присъедини към дискусията на лидерите по въпросите на климата, в който Радев каза, че при липса на по-нататъшни мерки от предвидените, богатите страни от ЕС само ще станат по-богати, а по-бедните - само по-бедни.

Радев: Намаляването на парниковите газове затруднява България

Рязкото нарастване на амбициите на Европейския съюз за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г. постав...

България е представена на срещата на върха на 24-25 май от своя президент, тъй като страната се управлява от служебен кабинет в очакване на предсрочни избори на 11 юли. В икономически план България е най-бедната членка на ЕС, припомня Евроактив.

Срещата на върха на ЕС не донесе нови решения относно изменението на климата, освен да призове Европейската комисия бързо да представи законодателния си пакет, заедно със задълбочена проверка на въздействието върху околната среда, икономиката и социалното развитие на национално ниво. Радев каза, че България подкрепя политиката на ЕС в областта на климата, но добави, че тази политика е на цена, която е извън възможностите на България. Страната му скоро ще трябва да се откаже от производството на електроенергия от въглища, тъй като разходите й, според политиката на ЕС, ще станат твърде скъпи.

Това не е първият път, в който България иска помощ от ЕС за поетапното спиране на производството на електроенергия от въглища. Тонът на Радев обаче е по-строг от преди. Той каза, че ако ЕС наистина иска да постигне своите климатични цели, подкрепата за България трябва да бъде много по-съществена от предвиденото в момента. В противен случай, по думите му, социалните разходи ще бъдат твърде тежки и ще се отвори пропаст в енергийния микс на страната, която би било невъзможно да се преодолее. Това също би означавало България да загуби своята автономия в производството на електроенергия, каза Радев. По думите му 50% от енергията на България в момента идва от въглища, където България има пълна автономия по отношение на ресурси, технологии и работна ръка. "Ако загубим това, ще загубим и автономията", каза той.

Българският президент настоя, че планът за възстановяване на ЕС за България трябва да включва проекти, които да заменят поетапното премахване на въглищата и да гарантират автономността на производството на електроенергия в страната. Запитан за българския план за възстановяване, представянето на който беше забавено след неубедителните общи избори на 4 април, които не доведоха до сформиране на правителство, Радев призова за пренаписване на плана.

Държавният глава ще представлява България на срещата на върха на ЕС

Държавният глава Румен Радев ще представлява България на срещата на върха на Европейския съюз, която ще се проведе на 24 и 25 май в Брю...

Той съобщи, че съветът на Комисията е да се преработи плана за възстановяване и че служебният кабинет, въпреки че няма пълните прерогативи на нормално правителство, работи денонощно, за да представи проекти, отговарящи на изискванията и духа на Зеления преход и модернизацията на страната. Президентът заяви, че се надява следващото правителство да вземе под внимание предложенията на служебния кабинет. "Ако не стане - ще трябва да търсим други решения", каза той.

Радев, който е явен опонент на бившия премиер Бойко Борисов, заяви още, че съжалява за взетите решения относно политиката в областта на климата през декември, когато България беше представена от Борисов. Той подчерта, че може само да се опита да минимизира вредата, като се обедини „с Полша, с други страни от Вишеградската четворка, с Румъния, с Италия“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа