Евродепутатите ще решават дали да заседават само в Брюксел

18940
Евродепутатите ще решават дали да заседават само в Брюксел
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент започва процедура по промяна на Лисабонския договор, която ще му позволи да решава сам къде да заседава. Инициатори са консерваторите, които отдавна настояват да се прекратят скъпите ежемесечни пътувания до Страсбург, предаде БНР.

Решението да се подготви нов доклад за промяна на процедурата беше взето днес от конференцията на председателите на парламентарни комисии и подлежи на одобрение и от лидерите на политическите групи. Британските консерватори, които за пореден път инициират стъпки в тази посока, са убедени, че в този състав на Европейския парламент има достатъчно мнозинство, което, особено на фона на бюджетните ограничения, ще подкрепи решение за едно седалище на Европарламента. В него ще се провеждат и пленарните заседания и ще протича ежедневната работа в комисии и политически групи.

Европарламентът прие възможността за забрана на ГМО

Европейският парламент прие закон, според който всяка държава от ЕС може да ограничи или забрани изцяло отглеждането на генно-модифицир...

Сега стотици евродепутати, служители и камиони с документи и техника всеки месец пътуват от Брюксел за пленарна сесия в Страсбург и обратно. По данни на Европейската сметна палата този пътуващ цирк, както шеговито го наричат медиите, струва на данъкоплатците около 115 милиона евро годишно.

Въпросът Европейският парламент да работи само в Брюксел е поставян многократно на различни нива. По него има събрани и милиони подписи под граждански петиции. Това обаче може да стане само с промяна в Лисабонския договор, която да одобрят всички страни-членки. Франция винаги досега категорично е отказвала да отстъпи домакинството на Страсбург на месечните пленарни сесии. Няма индикации за промяна в тази позиция.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа