X
 
 

Еврокомисията разследва Amazon за злоупотреба с данни

872 0
photo of Еврокомисията разследва Amazon за злоупотреба с данни
Снимка: iStock/Guliver
Мощният антитръстов орган на ЕС стартира разследване на Amazon на фона на подозренията, че американският онлайн гигант злоупотребява с данните на търговците, хоствани на неговия уебсайт.

Официалното разследване открива нова глава в кампанията на Европейския съюз за ограничаване на доминиращото място на американските технически фирми, като Google, Facebook и Apple също са обект на регулаторите в Брюксел.

Служители на Amazon в цял свят обявиха стачка

Хиляди служители в складовете на Amazon по целия свят излизат на протест с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд, съоб...

"Решил съм да разгледам много внимателно бизнес практиките на Amazon и двойната му роля като пазар и търговец на дребно, за да преценя съответствието му с правилата на ЕС за конкуренцията", заяви в изявление еврокомисарят за борба тръстовите практики Маргрете Вестагер, предаде БГНЕС.

В основата на случая стои услугата на Amazon за търговци от трети страни, които използват най-големия онлайн търговец в света за достъп до клиенти и разширяване на обхвата си.

При предоставянето на тази услуга Amazon "непрекъснато събира данни за дейността на своята платформа", коментира Еврокомисията.

Предварителните констатации, според изявлението, показват, че Amazon "изглежда използва конкурентно чувствителна информация - за продавачите на пазара, техните продукти и сделки на пазара".

Съдебно решение: Amazon ще трябва да плаща за дефектни стоки на други фирми

Американски федерален съд отсъди срещу най-големия интернет търговец Amazon в ключово дело, пише Reuters. Съдът реши, че Amazon може да...

Разследването, което няма краен срок, вероятно ще бъде последната офанзива на Вестагер срещу големите технологични компании преди края на настоящия й мандат на 31 октомври.

От Amazon казаха, че ще окажат пълно съдействие на разследването.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално