X
 
 

Европа пое зелен курс, става климатично неутрален континент

1201 0
Европа пое зелен курс, става климатично неутрален континент
Снимка: Getty Images/Guliver
Европейските лидери подкрепиха амбициозния план на новата Европейска комисия за постигане на климатичен неутралитет на Европа. Мащабният проект, известен като „Зелената сделка”, има амбицията да промени радикално европейската икономика и финанси и да насочи до 1 трилион инвестиции, за да спре вредните емисии, съобщава Нова телевизия.

Европа поема зеления курс, който ще промени радикално през следващите няколко десетилетия икономиката, енергията и финансите на стария континент. Всички се обединиха зад зелената сделка, освен Полша, която има възражения само около срока от 2050 година, защото все още е силно зависима от въглищата. За сметка на това тя ще получи компенсаторни стимули във финансовата рамка, която ще определи следващия дългогодишен бюджет на Европа. С тази силно амбициозна промяна дебютираха новите лидери Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайерн.

„Политико“: Зеленият обяд в ЕС ще струва пари

Около 50 региона в 18 държави от ЕС, сред които и два в България, биха могли да получат финансова подкрепа по фонда, чиято цел е да по...

“Това e много важен и ключов проект за Европа, който показва силната й амбиция. След обявената от Еврокомисията зелена сделка, след конференцията за климата в Мадрид, ние поемаме ангажимента Европа да стане първия климатично неутрален континент”, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Решени сме да справим с климатичните промени и да ги превърнем във възможност за Европейския съюз. В момента ние сме лидер в това отношение и искаме да продължим да играем водеща роля. За нас това е възможност за нов тласък на растежа, защото е свързано с много инвестиции, наука и иновации. Наясно сме, че за някои региони ще е трудно да пригодят, но те ще бъдат подпомогнати”, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

България обвързва подкрепата за инвестиционните планове на Европа с интересите на нашия бизнес и пакета Мобилност. В одобрената версия той задължава нашите камиони да се връщат празни в страната на всеки два месеца. „Имам подкрепа на други лидери. Нещата не свършват тук. Какви Зелени сделки и нулеви емисии като пращат камиони напред – назад”, коментира премиерът Бойко Борисов.

С днешния съвет приключи и финландското председателство. От януари щафетата поема Хърватия.

Новата Европейска комисия най-после е факт

С 461 гласа "за", 157 "против" и 89 въздържали се Европейският парламент (ЕП) даде зелена светлина на новата Европейска комисия. Екипъ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители