Европарламентът призова страните да прекратят извънредното положение

25610
Европарламентът призова страните да прекратят извънредното положение
Снимка: iStock/Guliver

Европарламентът прие днес резолюция, в която се прави преглед на състоянието на европейските демократични ценности в контекста на националните мерки за справяне с пандемията от COVID-19. Документът бе приет с 496 гласа „за“, 138 гласа „против“ и 49 гласа „въздържал се“, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

По време на дебата в четвъртък с комисаря по правосъдието Дидие Рейндерс почти всички оратори изразиха загриженост относно правата на гражданите и уязвимите групи в редица държави от ЕС, в които са предприети извънредни мерки. В резолюцията Парламентът посочва, че извънредните мерки представляват „риск от злоупотреба с власт“ и подчертава, че те трябва да бъдат необходими, пропорционални и временни, когато засягат демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

ЕП: Да се противопоставим на опитите за заглушаване на критичните медии

Евродепутати осъдиха опитите на правителствата на някои страни от ЕС да заглушат критичните и независимите медии, се казва в резолюция,...

Националните правителства следва да „не злоупотребяват с извънредните правомощия, за да приемат законодателство, което не е свързано с извънредната здравна ситуация породена от COVID-19“. Освен това евродепутатите призовават страните на ЕС да прекратят тяхното извънредно положение, или поне ясно да определят делегирането на правомощия на техните ръководители; да гарантират подходящ парламентарен и съдебен контрол и да се въздържат от необосновано ограничаване на свободата на събранията или забраняване на демонстрации. Изразени бяха и призиви към държавите да се въздържат от приемане на мерки, които биха оказали сериозно въздействие върху основните права, като например сексуалните и репродуктивни права на жените в момент, в който опасенията свързани с общественото здраве, не позволяват надлежен демократичен дебат и безопасен протест; да отстояват правото на свободни и честни избори, особено във връзка с промените в изборното законодателство; да гарантират равни права за лицата, които се кандидатират на избори и водят кампании, както и да обмислят алтернативни форми на гласуване да проявяват максимална сдържаност при ограничаването на свободата на движение, особено във връзка с правото на семеен живот; да гарантират правото на образование, като осигурят достъп до обучение; да гарантират достъп до процедури за предоставяне на убежище въпреки пандемията и незабавно евакуират лагерите на гръцките острови и преместят лицата търсещи убежище в други държави членки; както и да намерят решения за защита на правата на обвиняемите чрез технологии или съдебно сътрудничество, и защитават правата на затворниците.

Парламентът също настоятелно призовава Комисията да извърши оценка на мерките от „първата вълна“, в допълнение към първоначалните коментари в първия си годишен доклад относно върховенството на закона, и да обмисли правни действия за защита на основните ценности на ЕС, когато това е необходимо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа