Европарламентът защити европейския енергиен пазар и от манипулации (СНИМКИ)

713
Европарламентът защити европейския енергиен пазар и от манипулации (СНИМКИ)
Снимка: pixabay

Европейският парламент прие законодателството за справяне с манипулирането на енергийния пазар чрез засилване на прозрачността и надзора.

Законът, вече неформално договорен със Съвета, въвежда нови мерки за по-добра защита на пазара на ЕС за търговия на едро с енергия, като по-добре защитава сметките за енергия на европейските домакинства и предприятия от потенциални колебания в цените в краткосрочен план, съобщават от пресцентъра на ЕП в България.

Регламентът относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT) въвежда по-тясно привеждане в съответствие с правилата на ЕС относно прозрачността на финансовите пазари. Той също така обхваща нови търговски практики, като например алгоритмичната търговия, и укрепва разпоредбите относно докладването и мониторинга с цел защита на потребителите от пазарни злоупотреби.

Още: Рекорд: Руснаците се жалват на Путин, че нямат ток, парно, вода

По време на преговорите със Съвета членовете на ЕП засилиха европейското измерение и надзорната роля на Агенцията на ЕС за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER). На Агенцията ще бъде възложено да приема решения относно инспекциите, исканията за информация и разрешенията на вътрешните информационни платформи и регистрираните механизми за докладване.

Снимка: iStock

Ако ACER не получи необходимата информация по време на разследвания във връзка с трансгранични случаи, тя може да налага периодични имуществени санкции.

Още: Официални данни откъде България внася ток

"Този регламент е много важен инструмент в усилията ни за предотвратяване и борба с злоупотребите на енергийния пазар", заяви докладчикът Мария Да Граса Карвалю, която е част от португалската група на Европейската народна партия. По думите й с това законодателство европейските потребители, както и малките оператори, ще бъдат обслужвани по-добре, също и ще имаме по-силни енергийни пазари.

Какво следва?

Регламентът беше приет с 440 гласа „за”, 32 гласа „против“ и 31 гласа „въздържал се“. Сега той ще трябва да бъде официално одобрен от Съвета, за да стане закон.

Припомняме, че в отговор на енергийната криза, изострена от руското нашествие в Украйна, на 14 март 2023 г. Европейската комисия представи законодателното предложение заедно с реформа на структурата на пазара на електроенергия. С предложението се актуализира Регламентът относно интегритета и прозрачността на енергийния пазар на едро (REMIT), създаден през 2011 г. с цел борба с търговията с вътрешна информация и манипулирането на пазара, като се гарантира прозрачност и стабилност на енергийните пазари на ЕС.

Още: Какво се разбраха за субсидиите за ток енергийните министри от ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа