Европейската комисия предлага нови правила за политическа реклама

814
Европейската комисия предлага нови правила за политическа реклама
Снимка: istock

Бюрото на Европейския парламент в България, заедно с бюрата на Европейския парламент в Румъния и Германия, ще представи законодателното предложение за прозрачността и таргетирането на политическото рекламиране. Темата ще бъде представена от Ясмина Якимова и Джон Шранц, пресаташета на Европейския парламент.

Темата е свързана с политическата реклама, която е от основно значение за информирането и повлияването на начина на гласуване и може да въздейства на възприятията на гражданите за легитимността на собствената им политическа система, особено когато се публикува в навечерието на избори. Поради това правилата, регулиращи политическата реклама, са от ключово значение за гарантирането на основните права на гражданите и целостта на демократичните процеси. Традиционните правила за агитация обаче могат да се окажат неефективни или трудни за прилагане в онлайн среда, в която се използват нови техники за насочване към потенциални избиратели с персонализирани политически послания, основани на големи количества лични данни, разкриващи тяхната чувствителност.

ОЩЕ: Кошлуков се извини за предизборната кампания в БНТ: "уврежда психичното здраве на нацията"

За да отговори на новите предизвикателства, породени от онлайн изборните кампании, Европейската комисия представи предложение за хармонизиран набор от правила за прозрачност и насочване на политическата реклама. Те ще се прилагат за политическа реклама както в онлайн пространството, така и офлайн. Понастоящем предложението се обсъжда в Европейския парламент и Съвета в рамките на обикновената законодателна процедура.

Предложението има за цел да създаде обща регулаторна рамка, която да повиши прозрачността на спонсорираната политическа реклама както онлайн, така и офлайн. Сред основните новости в него са:

  • Политическите реклами ще трябва да бъдат ясно обозначени като такива и да съдържат информация, като например кой е техният спонсор;
  • Издателите на политически реклами следва да въведат механизъм, който да позволява на лицата да сигнализират, ако дадена реклама не отговаря на тези изисквания за прозрачност;
  • Националните органи ще бъдат отговорни за налагането на административни глоби и финансови санкции на лицата, които нарушават регламента;
  • Нарушенията на регламента ще се считат за особено сериозни по време на изборни периоди.

Докладчик по законодателното предложение е евродепутатът Сандро Гоци (Обнови Европа, Франция) - член на комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO), която е определена за водеща комисия. В IMCO бяха внесени общо 686 изменения по проекта на Европейската комисия. IMCO одобри доклада на 26 януари 2023 г., а Парламентът го гласува на първо чететне на 2 февруари 2023 г. Гласуваният текст представлява позицията на Парламента за преговори със Съвета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com