X
 
 

Европейската зелена сделка - поне 1 трилион евро

780 0
Европейската зелена сделка - поне 1 трилион евро
Снимка: БГНЕС
Един трилион евро ще бъдат инвестирани в европейската "зелена сделка" до 2030 година, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Страсбург, съобщи кореспондентът на БНР в Страсбург.

По време на първото заседание на Европарламента за годината, ЕК представи официално плана за устойчиво инвестиране в "зелената сделка".

Целта на Брюксел е до 2050 година Европейският съюз е да бъде първото обединение на държави, което има неутрален ефект върху промените в климата.

Борисов: Здравето и чистотата на въздуха са първи в програмите ни (ВИДЕО)

Успех е това, че в Зеления пакт за въглероден неутралитет, който означава нулеви емисии до 2050 година, всяка държава сама определя ене...

Въпреки че всички евродепутати бяха категорични, че трябва да се инвестира в борбата с климатичните промени, голяма част от тях разкритикуваха ЕК, че ще отнеме ключови за определени държави индустрии. Всъщност за "компенсация" през кохезионната политика, чрез така наречения Преходен фонд, засега са предвидени 7,5 млрд. евро, които се струват недостатъчни за мнозина.

В отговор на критиките Урсула фон дер Лайен каза: "Европейската зелена сделка е за климата, но тя също е и за хората. Предстои ни огромен преход и ние трябва да сме сигурни, че никой няма да изостане".

Чуха се и критики, че предложеният план не е достатъчен, а действията на Европа в борбата с климатичните промени също са недостатъчни.

Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази принципното си съгласие: "Прави сте, необходими са повече усилия, за да се постигне крайната цел. Това обаче е първа стъпка в правилната посока. Всяко пътуване започва с първа стъпка".

Предупреждение: Следващото десетилетие е критично за Европа

Европа е изправена пред перспективата на тежки горещи вълни всяка година и свиване наполовина на реколтите в бъдеще, освен ако не се п...

Инвестиционният план е за 10 години напред. За да се изпълнят заложените в него мерки и да се осигури необходимият за тях ресурс, са необходими редица законодателни промени, посочва БГНЕС.

Къде е България?

Според евродепутата Радан Кънев, страната ни изобщо няма стратегия за политики в новата зелена реалност. Той накратко написа какви са основните проблеми в личния си профил във Facebook, като постави на първо място нещо, отдавна известно на следящите енергийния сектор - че няма българско участие на ниво държава в Платформата за въглищни региони в преход.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално