Европейският съвет на посланиците разглежда санкциите за Русия

11167
Европейският съвет на посланиците разглежда санкциите за Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

Съветът на ЕС на равнище постоянни представители на 28-те страни-членки (посланици) започна обсъждането на въпроса за икономическите санкции срещу Русия, съобщиха от пресслужбата на съвета.

По-рано бе обяснено, че става дума за "въвеждането на ограничения в сферата на финансовите услуги, военните доставки и техника с двойно предназначение, а също за ограничения при предоставяне на нови технологии за енергийния сектор на Русия", пише БГНЕС.

По данни на EUObserver една от спорните точки при днешното обсъждане е дали забраната на военните доставки да важи за вече сключени договори или само за бъдещи военни договори. "Източните страни-членки биха искали да се запазят действащите договори заради наличните у тях самолети и военна техника от съветската епоха, които се нуждаят от руски резервни части", отбелязва изданието. Франция също се въздържа и не е готова да развали договора за доставка на два десантни кораба "Мистрал" на Русия.

Ако посланиците постигнат съгласие за санкции срещу Русия, те ще влязат в сила 24 часа след официалното им обявяване.

Още в петък, 25 юли, Европейската комисия подготви юридическата обосновка за въвеждането на ограничителни мерки срещу Русия. Същият ден председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой изпрати писма до лидерите на 28-те страни-членки с предложението да упълномощят посланиците в Брюксел да одобрят санкциите срещу ЕС, без да се стига до среща на върха.

Днес да бъдат приети две решения. Първо, посланиците трябва да одобрят подготвения пакет от санкции или да го върнат за доработване в Еврокомисията. Второ, те трябва да определят дали санкциите може да бъдат въведени чрез официална писмена процедура или ще се наложи нова среща на върха на ЕС. Ако посланиците подкрепят санкциите и одобрят писмения вариант, съответните мерки могат да бъдат приети още следващата седмица.

Подготвеният пакет от санкции е предизвикал редица възражения на петъчното заседание на постоянните представители. Според източник на ИТАР-ТАСС, да бъдат избягнати допълнителни разногласия по целия пакет санкции, Ван Ромпой предложил "предоставянето на нови технологии да бъде спряно за нефтодобивния отрасъл, а не в целия енергиен сектор".

"По такъв начин технологиите за добив на газ няма да попаднат под санкции, което ще парира един от най-проблемните въпроси при тяхното утвърждаване", каза дипломатът.

Литва готви свои санкции срещу Русия

Литва е подготвила национални санкции срещу Русия, пише вестник Lietuvos Žinios. Информацията е потвърдена от министъра на външните ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа