Евростат: Туризмът в ЕС е спаднал наполовина през 2020 г., в България - с 58%

1113
Евростат: Туризмът в ЕС е спаднал наполовина през 2020 г., в България - с 58%
Снимка: iStock

Туризмът в Европейския съюз (EС) - измерен в рамките на нощувките в сектора на туристическото настаняване - е с наполовина понижени показатели през миналата година при ограниченията за пътуване заради вируса и блокировките. Това съобщи Евростат.

Безпрецедентният спад от 52% в сравнение с 2019 г. потвърждава, че „туризмът е сред най-засегнатите сектори от пандемията от COVID-19“, се казва в изявление на Агенцията.

Спадът на туризма в България е около 58%, според данните на Евростат. Нощувките на чужди посетители са спаднали с около 77%, а на местни с 22% в сравнение с 2019 г.

Евростат: България "първенец" в ЕС по престъпления, насилие или вандализъм

България е с най-високо ниво на престъпления, насилие или вандализъм в целия Европейски съюз. Това сочи ново изследване на Евростат, сп...

Гърция, Кипър и Малта, всички средиземноморски страни, предпочитани за почивка на море, са най-силно засегнати от липса на чужденци, като при тях се наблюдава спад от около 70%. При Кипър и Румъния той дори е над 80%. В Северна Европа, Нидерландия и Дания са с по-умерен спад от 35%.

Статистическата агенция заяви, че е имало 1,4 милиарда нощувки в сектора на туристическото настаняване през 2020 г., което представлява стръмен спад на цифрите, нараснали през последното десетилетие до близо 3 милиарда през 2019 г., преди пандемията.

Липсата на чуждестранни посетители е особено забележима в целия блок, с 68%, в сравнение с нощувките на местни посетители, спаднали с 38%.

Сред страните от ЕС само жителите на Словения (+33%), следвани от Малта и Кипър (и двете +15%) са прекарали повече туристически нощи в собствената си страна в сравнение с 2019 г. За разлика от тях, Испания, Гърция и Румъния регистрират най-голям спад от над 40%.

В Топ 3 в Евросъюза сме по жени на ръководни длъжности

България влиза в топ три на класация на страните от ЕС за най-голям дял на мениджърите жени. У нас 42% от ръководните длъжности в бизне...

Данните за Франция, най-посещаваната държава в света, не са на разположение за включване в общия преглед на Евростат, както и тези за Ирландия.

Докато страните от ЕС преминават през втора или трета вълна на пандемията, няколко зависими от туризма страни се надяват, че „ваксинационните паспорти“ могат да отворят пътя към летния туристически сезон тази година.

Лидерите на ЕС планират да се срещнат през следващата седмица, за дса разгледат този проблем сред останалите. Европейската комисия обмисля цифров „зелен пропуск“, който ще регистрира ваксинационния статус на носителя му, дали е прекарал инфекция с COVID-19, или е с отрицателни резултати от тест. Ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява това да улесни пътуванията в рамките на ЕС. Но бавното разпространение на ваксинациите в блока, заедно с ненадеждните доставки на ваксини и пряко нарастващ брой случаи в много страни от ЕС, създават неяснота дали такъв пропуск може да се въведе навреме за летния сезон в Европа от юни до септември.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гори историческата фондова борса на Копенхаген (ВИДЕО)

Руска пропагандистка предложи бесилки за недоволните в окупираните територии (ВИДЕО)

Журналистите в Гърция стачкуват

Дания и Полша обсъждат поставянето на Железен купол над Европа

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Пореден крах на принц Хари в съдебния спор за полицейска закрила

Неволя: В Оренбург построиха сами дига срещу наводнението, може да им я бутнат (ВИДЕО)

Лодки с мигранти заливат Кипър

МААЕ за АЕЦ Запорожие: Опасно близо сме до ядрена катастрофа

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.04 - Мрачна прогноза за Киев заради липсата на боеприпаси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа