Финансовата полза за Украйна от санкциите срещу руските олигарси: На практика нула

2190
Финансовата полза за Украйна от санкциите срещу руските олигарси: На практика нула
Снимка: iStock

Западните санкции и специално тези на ЕС са насочени към руските олигарси, за да разберат те какви са последиците от това да правят бизнес с и за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Това заяви говорителят на Европейската комисия (ЕК) Петер Стано.

Големи приказки, а реалността ...

Стано е цитиран в материал на AP, където обаче е представен и практическият резултат специално от евросанкциите срещу руски олигарси. При замразени 58 млрд. долара активи на руски олигарси, Украйна е получила едва 5,4 млн. долара. Това е резултатът от 21 месеца санкции.

"Питам какъв е смисълът на тези санкции? Какво постигат? Не помагат на Украйна", заяви Игор Макаров, един от санкционираните, докато си пие кафето във Верона – отново цитиран от AP.

Отговорът е прост: "Няма място за морал": Западът да конфискува замразените руски пари и активи. Само че оправданията това да не стане продължават да са едни и същи – основното е, че да конфискуваш нещо означава да има доказана престъпна дейност, което в случая с Русия не е юридически изпълнено. Големият страх обаче е да не се компроментира западната финансова система – ако заради война, която Запада не одобрява, почнат да се конфискуват активи на виновните, тогава дали няма да има отлив на средства от еврото и долара? Противниците на този страх го оборват – къде точно ще отидат тези средства, след като доларът неслучайно доминира планетата и няма къде всъщност да избягаш: Доларът с рекорден дял във финансовите операции на планетата

Сега на фокус е друг план – печалби от инвестирани на световните пазари замразени руски активи да бъдат давани на Украйна. Докъде стигна това: Пари за Украйна от замразени руски активи: 4 държави от ЕС бавят процеса

Тъй като изземването на активи за подпомагане на Украйна е сложно, някои експерти предлагат на правителствата да търсят по-креативни методи. Една от идеите би била да се установи политика, при която руските олигарси биха могли ефективно да избягат на Запад, да осъдят войната и да направят значително дарение от своите активи на Украйна.

През юни Великобритания обяви план, според който едрите руски бизнесмени могат да дарят замразени средства за възстановяването на Украйна. Нямаше бързане да се участва - може би защото Министерството на външните работи на Великобритания каза, че няма да предложи облекчаване на санкциите в замяна, въпреки че потенциално би могло да ги преразгледа, ако олигарси дарят пари на Украйна и осъдят Путин. Само че стане ли това, Русия ще отвърне по същия начин към "предателите" - а предвид случая "Скрипал" може и далеч по-лошо. Банкерът Олег Тинков е един от малкото примери за "сработил механизъм" - той се отказа от руското си гражданство, осъди войната в Украйна и Лондон го извади от санкционния списък.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа