Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френски епископи продават имуществото си, за да компенсират жертвите на педофилия

09 ноември 2021, 11:40 часа • 1097 прочитания

Епископи във Франция се ангажираха да попълнят фонда за обезщетения в подкрепа на хора, станали жертва на сексуални посегателства в църквата, като се откажат от движимото и недвижимото си имущество. Те обявиха това на конференция на епископите, съобщи ръководителят на конференцията Ерик дьо Мулен-Бофор. Той отбеляза още, че църквата няма да използва дарения от вярващите за попълване на този фонд.

"Всички епископи се съгласиха да се опитат да определят имуществото в своите епархии, от което биха могли да се отърват", добави той. "Освен това епископите решиха да вземат и заем, ако е необходимо, за да могат да покрият задълженията си", заяви той.

В началото на октомври беше представен докладът на независимата комисия за сексуалните посегателства в църквата. Според доклада най-малко 216 000 непълнолетни са станали жертва на сексуално насилие от страна на духовници и религиозни лидери във Франция между 1950 и 2020 г.

Миналата седмица епископите на Франция решиха да "признаят институционалната отговорност на църквата" за сексуалните посегателства, от които са пострадали хиляди, както и "системния характер" на тези престъпления.

Ръководителят на Конференцията на католическите епископи заяви в понеделник, че ще бъде създаден независим национален орган по признание и обезщетяване на жертвите.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес