Френският президент загуби мнозинството си в парламента

1266
Френският президент загуби мнозинството си в парламента
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Еманюел Макрон загуби крехкото си мнозинство в долната камара на френския парламент във вторник, след като седем депутати се отцепиха от неговата партия „Република напред“ (РН), съобщава европейската редакция на Politico.

Новата група ще се казва „Екология, Демокрация, Солидарност“ и ще се застъпва за „социална и екологична справедливост“. Тя ще бъде деветата фракция в долната камара на френския парламент. Тя няма да е на страната „нито на мнозинството, нито на опозицията“ и ще гласува в зависимост от отделните казуси, се казва в политическия манифест на новата партия, предаде агенция Фокус.

Фонд за съживяване на европейската икономика от 500 млрд. евро искат Меркел и Макрон

Германия и Франция предложиха да бъде създаден фонд от 500 милиарда евро за финансиране на възобновяването на икономиката на Европейски...

Изданието отбелязва, че отцепниците от РН са по-малко от първоначалните очаквания. Новата група има общо 17 членове, най-вече недоволни леви депутати от РН, включително Седрик Виляни, който се кандидатира за кмет на Париж срещу кандидата на Макрон Агнес Бузин, както и депутатът Матьо Орфелин, който е близък с бившия министър на околната среда Никола Уло.

„Аз съм левичар. За да остана такъв, трябва да напусна РП“, заяви депутатът Аурелиен Таше пред френския вестник Le Journal du Dimanche. Той се присъедини към редиците на Макрон в началото на кампанията му за президентския пост и се твърди, че е имал близки отношения с държавния глава.

От началото на протестното движение „жълти жилетки“, в редиците на лявото крило на РП има недоволство от това, че президентската партия, която трябваше да спре ляво-дясното разделение, зави по-скоро в дясноцентристка посока, отколкото в лява.

„Икономическата цел на мандата беше много ясна от самото начало. Фискална дисциплина, деблокиране на икономиката, правене на пазара на труда по-гъвкав. Приложихме програмата за 2017 г., без изобщо да се отклоняваме от гравитационния център“, заяви говорителят на правителството Сибе Ндиае пред вестник Le Parisien.

С 18 млрд. евро Франция ще спасява туризма си

Франция обяви план за спасяване на туристическия си сектор в размер на 18 милиарда евро, след като една от най-туристическите страни в...

Една група се нуждае от 289 места, за да има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента. Сега РН има 288 депутати, докато в началото мандата на Макрон имаше 314 - но правителството запазва удобно мнозинство, благодарение на подкрепата на 46 депутати от съюзническата група MoDem, ръководена от кмета на По Франсоа Байру.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа