Френският външен министър: Чистките са недопустими

1890
Френският външен министър: Чистките са недопустими
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският министър на външните работи Жан-Марк Ейро заяви, че провалилият се опит за военен преврат в Турция не дава безгранични права на президента Реджеп Ердоган за мащабни чистки в страната.

Искаме пълно върховенство на закона в Турция, заяви Ейро по телевизия France 3. Но превратът не дава карт бланш на г-н Ердоган. Чистките са недопустими, трябва да се прилага законът, добави той.

САЩ отричат роля в опита за военен преврат в Турция

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон няма никаква роля в провалилия се военен преврат в Турция, пише Postimees. По...

Бихме искали в Турция да се наложи върховенството на закона, подчерта френският министър. Той припомни, че в понеделник в Брюксел ще има заседание на Съвета на ЕС по външните работи, на което министрите на външните работи на страните-членки ще обсъдят и положението в Турция, пише още БГНЕС.

Ще говорим за Турция и ще напомним, че Турция трябва да отговаря на европейските демократични норми. Не трябва да има чистки, трябва да действа правовата държава, подчерта Ейро.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг вече заяви, че в момента в Турция се извършва мащабна чистка като действията на властите са насочени главно срещу командния състав на въоръжените сили и срещу магистратурата. Задържани са близо 6000 души и броят им според министъра ще нарасне.

Ръководителят на френската дипломация постави под съмнение надеждността на Турция като партньор в борбата срещу групировката Ислямска държава. Възникват въпроси, отговори Ейро на запитване за сътрудничеството на Анкара в борбата срещу джихадистката ИД. Заедно с надеждността налице е и известна подозрение, добави той.

Мащабна чистка след метежа в Турция, близо 6000 арестувани, броят им расте

Хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа