Г-20 планира нови мерки срещу укриването на данъци

1784
Г-20 планира нови мерки срещу укриването на данъци
Снимка: Getty Images / Guliver

Водещите световни икономики ще въведат нови мерки срещу данъчните убежища и използването на компании-фантоми за прикриване на средства. Това гласи чернова на комюнике на финансовите министри на страните от групата Г-20, между които тече среща в американската столица Вашингтон. Документът е видян от AFP.

В общата позиция е включен план за отпадане на секретността на притежанието на компании и сметки в офшорни зони. Подобен ход би имал немалки последици за укриването на данъци, прането на пари и други зловредни дейности.

Прозрачността на притежанието на компании, тръстове и фондации „е от жизненоважно значение за защитата на интегритета на международната финансова система”, гласи позицията на Г-20.

Ходът идва след като испанският индустриален министър Хосе Мануел Сория подаде оставка заради връзките му с офшорни компании.

Напускането на Сория и действията на Г-20 са поредните последствия от разкриването на т.нар. „Панамски документи” от базирания в САЩ Международен консорциум на разследващите журналисти. Те представляват изтеклата документацията на панамската правна кантора „Мосак Фонсека”, която опосредства създаването на компании в офшорни страни. Услугите на кантората са използвали мнозина членове на световния политически и обществен елит.

Същевременно по време на съвместна среща на Световната банка и Международния валутен фонд във Вашингтон, финансовите министри на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания поискаха създаване на черен списък на офшорни страни като Панама, които не съдействат достатъчно при разследвания на данъчни измами.

Предложението на 5-те страни ще бъде обсъдено на срещата на цялата Г20 по-късно тази вечер. Групата включва 19-те най-големи световни икономики и единно представителство на Европейския съюз.

Brexit

Страните от Г-20 предупредиха също, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС (Brexit) ще бъде голямо предизвикателство за световната икономика.

„Геополитическите конфликти, тероризма, бежанските потоци и шокът от евентуално излизане на Великобритания от ЕС също усложняват глобалната икономическа среда”, пише в изявление на министрите на най-големите световни икономики.

Вчера ръководителят на МВФ Кристин Лагард също призова ЕС и Великобритания да „спасят дългия си брак” чрез диалог.

Заради Panama Papers продават пакистанския премиер в eBay

Анонимен потребител в сайта за онлайн търговия eBay предложи пакистанския премиер Наваз Шариф за продажба. Така той изрази недоволствот...

Г-20 включва Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Китай, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Великобритания, САЩ и ЕС като отделен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа