Г-7 е готова да продължи със санкции срещу Русия, Барозу с предупреждение за "Южен поток"

21423
Г-7 е готова да продължи със санкции срещу Русия, Барозу с предупреждение за "Южен поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните от Г-7 са готови да засилят насочените санкции срещу Русия, ако няма деескалация на кризата в Украйна и има нови тежки нарушения от страна на Москва, каза френският президент Франсоа Оланд, предаде БГНЕС.

"Г-7 посочи, че диалогът и деескалацията трябва да бъдат поощрени", заяви Оланд след работна вечеря на ръководителите на седемте най-развити страни. Страните от Г-7 обаче са готови да засилят насочените санкции и да ги приложат, така че да не се допускат нови сблъсъци", добави той.

Оланд уточни условията на Г-7 към Москва, сред които са изтегляне на руските части от украинските граници, което както изглежда се потвърждава, и спиране на подкрепата за въоръжените проруски сепаратистки групировки, което трябва да се покаже. Според него срещите с руския президент Владимир Путин, предвидени в петък (6 юни) в рамките на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия, имат само една цел: "да се припомни какво е определила като принцип Г-7, да се действа за диалог и последваща деескалация, но без никакво отстъпване от позициите ни".

Ако има сериозни нарушения, може да се обявят нови санкции, посочи Оланд. Той все пак припомни, че е започнат процес, който може да позволи да се намери изход от кризата в Украйна.

На въпрос дали е възможно да се осъществи среща между Владимир Путин и украинския президент Порошенко, който също е поканен за честванията, Оланд каза само: "Да оставим живота да покаже дали ще има контакти". Той добави, че по време на вечерята на ръководителите на Г-7 "бяха споменати мерки, които да бъдат взети в случай на тежки нарушения, но по никакъв начин не бе повдигнат въпроса за военните кораби "Мистрал". Франция и Русия подписаха през 2001 г. договор за продажба на два военни кораба "Мистрал", предназначени за руския черноморски флот. Първият трябва да бъде доставен през октомври 2014 г., а вторият - през 2015 г. Вашингтон няколко пъти предупреди Париж да не продава на Москва тези военни кораби.

Меркел пак размаха пръст на Русия

Германският канцлер Ангела Меркел повтори предупреждението, че могат да бъдат наложени нови икономически санкции срещу Русия, ако стр...

Преди започване на срещата на Г-7 все още действащият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди всички страни-членки на ЕС, които участват в проекта "Южен поток", че ще бъдат наказани, ако действат като България по проекта. Няма да позволим газопровод, който нарушава европейското законодателство, категоричен беше Барозу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com