"Газпром": Претенциите на ЕК са необосновани

5268
"Газпром": Претенциите на ЕК са необосновани

"Газпром" счита претенциите на Европейската комисия за необосновани. Тази позиция изрази руския газов гигант, публикувана в съобщение на сайта на компанията, относно заключението на ЕК, че „Газпром” злоупотребява с монополно положение в Централна и Източна Европа.

Приетото от ЕК "изложение на възраженията" е само един от етапите на провежданото разследване и не означава признаване на „Газпром“ за виновен за каквото и да е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС, се казва в съобщението на компанията.

"Газпром" се ангажира с доставката на газ за Гърция

"Газпром” обеща на Гърция да доставя 47 млрд. куб. м газ, които Гърция да използва или транзитира към Европа. Руската компа...

"Газпром" стриктно се придържа към спазване на всички норми на международното и национално законодателство в страните, в които осъществява своята дейност. Работата на компанията, включително принципите на ценеообразуването, съответства на стандартите, които се използват от другите производители и износители на газ, казват още от газовия гигант.

Разчитаме, че в рамките на разследването да бъдат взети под внимание нашите права и законови интереси, които произлизат от правото на ЕС и международното право, както и че ще се вземе под внимание факта, че „Газпром” е компания, която е учредена извън пределите на ЕС и има правомощия в съответствие с руското законодателство, като стратегически значима организация.

Днес Европейската комисия официално изпрати уведомление за претенции (Statement of Objections) на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа