Генерал Сирски срещу Путин: Двубой за Харковска област в думи (ВИДЕО)

3142
Генерал Сирски срещу Путин: Двубой за Харковска област в думи (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Русия разшири зоната на активни бойни действия с почти 70 километра, като по този начин се опита да ни принуди да използваме допълнителен брой бригади от резерва. Това посочи главнокомандващият украинската армия (ВСУ) генерал Олександър Сирски.

Сирски подчертава, че за да направи това разширение на фронта (и преди това боеве се водеха в зона от над 1000 километра), руското военно командване е усилило т.нар. групировка "Север" (руските военни части в Белгородска, Курска и Брянска област) с включване на части от Шеста армия, 11-ти и 44-ти армейски корпуси.

Оценката на украинския генерал

Според главнокомандващия ВСУ, Русия е тръгнала да пробива в Харковска област предсрочно, защото е забелязала прегрупиране и преформатиране на украинската армия, но не е успяла. Не се отказва обаче - "предстоят тежки битки", предупреди Сирски.

"При такива обстоятелства трябва да предотвратим по-нататъшното настъпление на войските на противника, като устойчиво поддържаме заетите линии и позиции, нанасяме му максимални загуби с въздушни удари, ракетни системи, артилерийски и танков огън, както и създаваме условия за поражения с действията на мобилни щурмови групи с атаки във фланг и тил, от различни посоки. Разбира се, трябва да се възползваме максимално от предимствата си по отношение на дроновете", коментира украинският генерал. И похвали цивилните в Харковска област, че помагат с каквото могат на украинската армия.

Путин коментира Харков от Китай

Същевременно, издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин коментира и темата с руската инвазия в Харковска област. Той го стори от Китай, където е на посещение.

Путин обяви, че руската армия няма намерение да превзема Харков, а иска да създаде "санитарна (буферна) зона". Той пак каза, че руската армия напредвала всеки ден, информира изцяло подвластната му руска държавна информационна агенция ТАСС. Колко напредват, научете: Премятат се през козирката: Руснаците натискат и не пробиват в Харковска област (ВИДЕО)

За какво е тази санитарна зона? Според Путин, заради постоянните украински обстрели по Белгородска област. За да няма никакъв обстрел по Белгородска област, от никакво оръжие, което е на разположение на украинците, "санитарната зона" трябва да е стотици километри. От Белгородска област Русия обстрелва Украйна още от първия ден на подпалената именно от Путин пълномащабна война. Сегашната зона на руски контрол в Харковска област е не повече от 10 километра в дълбочина - ако надхвърли 15 и дори 20 обаче, руската армия ще може да стреля по Харков и с артилерия т.е. оръдия, гаубици, дори минохвъргачки при още по-голямо приближаване, а не само с дронове, ракети и авиационни бомби.

Другото важно нещо, което Путин каза от Китай, е, че Русия била готова на преговори с Украйна, но не на база "пожелания", а "реалности". Той имаше предвид готвената мирна среща в Швейцария. Путин не пропусна пак да я обрисува като провал и отново заговори как през 2022 година Русия и Украйна били всъщност подписали мир - "за какви формули за мир (визията на Володимир Зеленски още от есента на 2022 година: Зеленски обяви условията за прекратяване на войната на срещата на Г-20) говорим"? Руският диктатор не коментира какъв мир всъщност иска в Украйна, припомняме: Проваленият договор за мир в Украйна: Документираната наглост на Путин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски призова за пълна защита на украинското небе (ВИДЕО)

Инцидент в Московското метро, има пострадали (ВИДЕА)

Примери как западно оръжие може да уязви Русия. Кремъл вижда Казахстан като Украйна (ВИДЕО)

Нови обвиняеми за атентата "Крокус хол" в Москва

В Германия застреляха нападател с нож

Масови арести в Махачкала: Или отивате да се биете в Украйна, или в затвора (ВИДЕО)

Десетки руски ракети и дронове удариха Украйна: Цел изглежда са ВЕЦ и газови мощности (ВИДЕО)

Украински модел съди фестивала в Кан за "значителни наранявания и травми" (ВИДЕA)

Урсула фон дер Лайен приветства предложението за мир в Газа, нарече го "реалистично"

Над 150 души бяха евакуирани от московското метро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа