Георге Иванов: Юнкер създаде опасен вакум на Балканите и вкара чужди играчи

3780
Георге Иванов: Юнкер създаде опасен вакум на Балканите и вкара чужди играчи

"Ако Ви разкажа подробно цялата ситуация - за всички, които са замесени в това, което става в Македония и всичко, което се случи през последните три години, както Вие така и вашата аудитория ще получите известни тикове и ще изпитате тежест, а някои дори и нощни кошмари". Това казва македонският президент Георге Иванов пред авторитетното хърватско списание "Глобус" по повод политическата криза в страната.

Държавният глава припомня, че "ако даде мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев ,той ще наруши чл.308 от НК и ще наруши независимостта на страната, защото ще се изпълнява платформа, която е създадена в чужбина". Според него целта на албанската платформа е да се превърне албанския в равноправен на македонския език в страната.

Георге Иванов: Правителство без мандат от президента няма легитимност

Правителство без определен от президента мандат би било без легитимност, т.е. без конституционно основание, заяви македонският президен...

"Албанската платформа ще премахне Македония такава, каквато я познаваме днес, а в страната ще има два сегмента и Македония ще бъде и етнически, религиозно и езиково различна. Възникна дълбока пропаст. Гражданите се съмняват дълбоко в намеренията на тези, които изготвиха тази платформа. Според тях Македония ще бъде преходна фаза, ще използвам тежки думи, етап към трета албанска държава", казва македонският държавен глава.

"Най-голямата грешка е направена от ЕС. Силата на ЕС произлиза от това, което ние наричаме европеизация. Докато съществуваше възможност за нея, ЕС имаше силата да даде на бившите социалистически страни силата да се трансформират, при това доброволно. С идването на Юнкер начело на ЕК и по специално с неговото изявление: в моя мандат няма да има разширяване на ЕС, бяха блокирани всички процеси за европеизацията на нашия регион. В тази ситуация се появява вакуум. Появиха се играчи, които в днешния многополюсен свят искат да получат част от това, което се променя", уточнява още Иванов, цитиран от БГНЕС.

На въпрос кои са тези играчи и кои са техните интереси по тези земи, Иванов отговаря: "Не става въпрос за геополитика, а за геоинтереси. Става въпрос не само за газопроводи , а и за ж.п. линии и за водния канал, който бе инициран от Китай и който може да свърже Дунав с Егейско море. Става въпрос за реален проект. Тук става въпрос и за турското влияние , за влиянието на арабските държави. Създаде се вакуум в нашия регион, който доведе други играчи тук. ЕС, който е изправен пред разрешаването на своята криза, не намери време да разбере ролята на географията. Трябваше да дойдат един милион мигранти от Близкия изток и ЕС да осъзнае кой е най-бързия, най-близкия и най-евтиния път между Европа, Близкия изток и Азия. С една дума възстанови се силата и мощта на географията", подчертава Иванов.

Хърватското издание "Глобус" припомня думите на генерал Тус от 1999 г. (първият началник на генералния щаб на хърватската армия по врремето на сръбската агресия - бел. ред. ), че сръбските геополитици винаги са смятали Македония за стратегически ключ в отношенията на Балканите. Изданието припомня и опитите на бившия сръбски диктатор Слободан Милошевич да подели Македония през 1992 г. с гръцкия лидер Константинос Мицотакис. "Но тогава българите демонстрираха сдържаност и така не се стигна до споразумението, на което се надяваше и очакваше Мицотакис", уточнява още седмичникът.

Георге Иванов отказа да се срещне с Йоханес Хан

Македонският президент Георге Иванов няма да се срещне с еврокомисаря Йоханес Хан, който днес пристига в Скопие. Това съобщиха от каби...

Иванов дълбоко не приема твърденията на приказките за Русия и САЩ. За да се аргументира, той подробно информира за приноса на македонския военен контингент и привързаността към САЩ. 

Авторът на статията Романо Болкович в заключение казва: Ако се създава някаква нова действителност, по - различна от онази от миналото, по-добра от нея, действителност, която затяга бъдещето на Македония, нека да потиснем за малко трезвия песимизъм. Всъщност какво друго ни остава, когато става дума за Македония, освен надежда? Не за по-добро бъдеще , а просто Македония да има бъдеще", пише още БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа