Германия и Бразилия внесоха проект за резолюция в ООН срещу шпионажа

15763
Германия и Бразилия внесоха проект за резолюция в ООН срещу шпионажа
Снимка: Getty Images / Guliver

След като в края на октомври изтече информация, че Германия и Бразилия ще искат от ООН да бъде приета резолюция срещу подслушването и шпионаж, днес стана ясно, че двете държави са внесли пред Общото събрание на ООН проект за резолюцията.

Самата резолюция призовава да бъде защитено правото на неприкосновеност на личния живот в цифровата епоха, предаде BBC, пише Стандарт Нюз.

Легално ли е подслушван телефонът на Ангела Меркел?

Обстоятелството, че американците може да са подслушвали телефона на Ангела Меркел, логично предизвика огромно възмущение. А ако се ок...

Проектът призовава за край на прекомерното електронно наблюдение, отбелязвайки, че незаконното събиране на лични данни "е изключително инвазивен акт".

Бразилия и Германия са разгневени от твърденията за мащабното наблюдение на САЩ и информацията за подслушването на германския канцел Ангела Меркел и бразилския президент Дилма Русеф. Твърденията произтичат от разкрития на Едуард Сноудън.

Проектът призовава 193-членно събрание да заяви, че е "дълбоко загрижено за нарушенията на човешките права и злоупотребите, които могат да са в резултат от провеждането на каквото и да наблюдение на съобщения". Това включва "екстериториална наблюдение на съобщения, тяхното прехващане, както и събирането на лични данни, по-специално масовото събиране на такива данни".

Резолюцията, която ще бъде гласувана по-късно този месец, призовава всички страни да защитят правото на личен живот, гарантирано от международното право.

Докато резолюциите на Общото събрание не са задължителни, те имат значителна морална и политическа тежест, ако спечелят достатъчно подкрепа.

АНС слухти и в Испания

Подслушване и на испански граждани - това е най-новият грях на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Според BBC АНС е шп...

Междувременно, германският министър на вътрешните работи Ханс Петер Фридрих предложи законодателни мерки, които да увеличат сигурността на интернет комуникациите в Германия и в Европа. Целта е да се противодейства на незаконното подслушване от страна на чужди специалните служби.

Пред вестник "Белтон цонтаг" в неделя министър Фридрих настоя, колкото е възможно по-скоро да бъде формулиран и приет Закон за защита на интернет комуникациите, с който интернет провайдърите да бъдат задължени да насочват комуникациите в Европа само в рамките на европейска мрежа.

Още в сряда той ще предложи подобен законопроект за разглеждане на срещата между делегациите на християндемократите и социалдемократите за формирането на голяма коалиция с идеята подобен закон да бъде една от първите законодателни инициативи на новия кабинет на голямата коалиция.

Фридрих, за който се очаква да запази поста си на вътрешен министър в бъдещия кабинет посочи, че съсредоточаването на европейските интернет комуникации, предимно в рамките на Европа, ще затрудни проследяването им и евентуалното им подслушване от страна на служби, подобни на американската агенция за национална сигурност.

Германското правителство по-рано заяви, че иска да говори директно със Сноудън за дейностите на САЩ. Сноъдун се срещна с немския депутат Нанс-Кристиан Стробеле в Москва и изрази готовността си да информира германското правителство (на снимката).

В САЩ се готви протест срещу шпионажа

Масов протест и в САЩ - хиляди са заявили готовност да участват в днешния митинг, насочен срещу шпионажа, пише Агенция "Фокус". Просте...

Адвокатите му казаха, че всяко заседание с германски следователи ще се проведе в Москва, а не Германия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа