Германският акционер в "Южен поток" декларира подкрепа за Русия заради проекта

21032
Германският акционер в "Южен поток" декларира подкрепа за Русия заради проекта

Промяната на статута на Крим няма да повлияе на маршрута на „Южен поток”. Това заяви Марио Мерен, член на управителния съвет на германската компания Wintershall, която е един от партньорите в проекта.

Според Мерен статутът на Крим не влияе на "Южен поток", защото промяната на маршрута му е икономически и технически нецелесъобразна.

България да се защити за "Южен поток", призова Първанов

България да защити интересите си по отношение на "Южен поток". Това призова в Сливен президентът (2002-2012) Георги Първанов и лидер на...

„Маршрутът е оптимален и не виждаме причини за неговата промяна. Територията близо до Украйна се характеризира с по-висока тектонична активност и прокарването на маршрута в тези води е по-опасно в технологично отношение. От икономическа и технологическа гледна точка това е нецелесъобразно”, каза Мерен, предаде Finmarket.ru.

Само преди два дни главният изпълнителен директор на германската компания Райнер Зееле каза, че санкции от ЕС за Русия не помагат на никого. Вчера икономическият министър Драгомир Стойнев пък посочи, че проектът не е спрян и разговорите единствено са забавени. България вече сключи двустранно споразумение с Москва за строеж, но от ЕК поеха нещата в свои ръце и изнясняват условията, тъй като "Южен поток" не отговаря на изискването да има различни мажоритарни собственици както на доставките, така и на собствеността върху самия газопровод, както и да могат трети страни в ЕС да се включват към тръбата.

Wintershall има 15% дял в проекта, а водещият партньор е "Газпром" с 50%. Вторият най-значим партньор е италианската Eni с 20%, а EDF, както Wintershall„ държи 15%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа