Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германският Бундестаг отхвърли предложението за доставка на Taurus на Украйна

22 февруари 2024, 16:23 часа • 2492 прочитания

Депутатите от германския парламент в четвъртък, 22 февруари, гласуваха против доставката на ракети с голям обсег Taurus на Украйна.

Предложението на парламентарната група на Християндемократичния съюз не бе прието - "за" гласуваха 182 депутати, "против" – 480 и петима се въздържаха, съобщи Welt.

Много членове на Зелените партии и Свободната демократическа партия на Германия (FDP), които преди това многократно подкрепяха предоставянето на ракети с голям обсег на Киев, гласуваха против проекторезолюцията. Сега те аргументираха позицията си с факта, че инициативата е внесена за парламентарно обсъждане "на фона на страховете за германските войници".

Още: Украйна очаква F-16 и ракети с обсег 500 км в следващите военни пакети

"Разбира се, фракцията на FDP подкрепя доставката на Taurus, но намирам за незадоволително, че провеждаме този дебат днес на фона на опасенията на нашите войници", каза депутатът от FDP Нилс Грюндер.

На свой ред председателят на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман каза, че е гласувала за резолюцията, защото предложението на Християндемократичния съюз е "истинска повратна точка в германската външна политика и политика за сигурност".

Дай на Украйна ракети "Таурус": Коалиционните партньори на Шолц засилват натиска

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес