Големите надежди за възстановяването на германската икономика не се оправдаха

1632
Големите надежди за възстановяването на германската икономика не се оправдаха
Снимка: Getty images

Икономиката на Германия отбеляза скромен ръст през миналата година, тъй като индустриалната сила на Европа се бори да се отърси от последиците от пандемията от коронавирус и проблемите във веригата за доставки, показаха официални данни днес, съобщи БГНЕС, цитирайки АФП.

Цифрата на растежа от 2,7% оставя Германия като европейски изоставащ фактор във възстановяването от икономическия шок, причинен от пандемията.

Новата политика на Германия към Русия - как ще се получи?

Разработването на последователна "нова източна политика" ще бъде първото сериозно изпитание за германския канцлер Олаф Шолц и външния м...

Според последните прогнози на Европейската комисия, през 2021 г. се очаква растежът в целия Европейски съюз да e около 5%, като Франция и Италия ще изпреварят останалите.

Скромното възстановяване на Германия беше постигнато "въпреки продължаващата ситуация с пандемията, все повече затруднения в доставките и недостиг на материали", заяви в изявление ръководителят на федералната статистическа агенция Георг Тил."Германската икономика успя да се възстанови от резкия спад през миналата година, въпреки че икономическите резултати все още не са достигнали предкризисното си ниво", каза той.

През 2020 г. на база коригирани цени и календарни данни брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия спадна с 4,9%, тъй като коронавирусът принуди голяма част от най-голямата европейска икономика да спре работа.

"Много високите очаквания, които се възлагаха на германската икономика в началото на 2021 г., се оправдаха само частично", заяви Фрици Кьолер-Гайб, главен икономист в германския публичен кредитор KfW.

Ранните прогнози за 2021 г. представиха оценки за растеж от порядъка на 4%. Тези прогнози постепенно бяха преразгледани надолу, тъй като промишлеността беше затруднена от нови здравни ограничения.

Германия заплашва да блокира Telegram заради конспиративните теории

Берлин заплашва да спре популярната социална платформа Telegram на своя територия, ако тя продължи да не се съобразява с германския зак...

Проблеми с предлагането

Пандемията беше в основата и на сътресения в световните вериги за доставки, довели до недостиг на суровини и компоненти, които месец след месец затрудняваха индустрията. Германските производители, които разполагат с огромна мрежа от доставчици и разчитат на износа, бяха особено силно от недостига.

Водещите производители на автомобили в страната бяха принудени да прекъснат производството в заводите си, за да се справят с недостига на чипове - ключов компонент както в конвенционалните, така и в електрическите превозни средства. По данни на федералния транспортен орган през миналата година в Германия са продадени общо 2,62 млн. автомобила, което е с 10,1% по-малко от 2020 г. - година, в която броят на автомобилите в индустрията вече беше спаднал заради пандемията.

Разходи за климата

Слабото представяне е проблем за новото правителство на канцлера Олаф Шолц и неговите планове за стимулиране на икономиката с инвестиции в областта на климата. През 2021 г. държавата пое с 24,8 млрд. евро по-малко дълг от очакваното и заделя 60 млрд. евро, за да инвестира в нулеви емисии и цифрова трансформация. По този начин правителството "запазва неизползваните възможности от миналата година", за да инвестира в "двигатели на растежа като опазването на климата", заяви финансовият министър Кристиан Линднер в реч пред парламента днес. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com