Гърция обяви турския навигационен телекс за незаконен

1153
Гърция обяви турския навигационен телекс за незаконен
Снимка: Pixabay

Гърция обяви за незаконен навигационния телекс (НАВТЕКС), издаден от Турция, с което Анкара резервира района за проучване в Средиземно море от 2 до 12 септември от изследователския кораб „Оруч Рейс“, придружен от турски военни кораби. Това съобщи гръцкият новинарски портал Newsbeast.gr., предаде агенция Фокус.

Според него станцията в Ираклион (Крит) на Хидрографската служба на гръцките военноморски сили е издала собствен НАВТЕКС, в което се казва, че „незаконен НАВТЕКС на Турция е издаден в зоната на юрисдикция на Гърция, издадено е от нелицензирана служба и дейностите на Турция са незаконни в района, принадлежащ към континенталния шелф на Гърция ". Гръцката хидрографска служба призова всички моряци да игнорират известието на турския НАВТЕКС, което се простира от гръцкия остров Кастелоризо до източните брегове на Родос и Карпатос.

Немски експерт: Турция има законно право за дейностите в Източното Средиземноморие

Гърция не може да претендира изцяло за морската зона на Източното Средиземноморие, каза германски експерт, специалистът по морско право...

Както вестник Milliyet съобщи в понеделник, турските власти решиха да удължат периода на проучвателните работи в Средиземно море до 12 септември, като издадоха ново международно известие НАВТЕКС. Срокът на предишния, който е удължаван повече от веднъж, е трябвало да изтече на 1 септември.

Във връзка с действията на турските власти гръцкото външно министерство заяви, че Турция продължава "да подкопава сигурността и стабилността в региона, принуждавайки международната общност да предприеме действия". Според външното министерство „Гърция няма да се подаде на изнудване“. "Въз основа изключително на международното право, международното морско право и правилата за добросъседство, тя ще продължи да търси споразумения за делимитацията на морските си зони с всички страни в региона", подчерта гръцкото външно министерство.

Напрежението между Гърция и Турция

На 9 юни Гърция и Италия подписаха споразумение за делимитация на изключителните икономически зони (ИИЗ) между двете страни в Йонийско море. На 6 август външните министри на Гърция и Египет подписаха споразумение за разграничаване на морските зони в Средиземно море. И двете споразумения вече са ратифицирани от гръцкия парламент. Атина също планира да сключи в бъдеще подобни споразумения с Кипър, Либия и, ако е възможно, с Турция. На 26 август гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви в парламента, че "с незабавното въвеждане на законопроекта Гърция ще разшири териториалните си води на запад от 6 на 12 морски мили" в Йонийско море. Според Мицотакис това се отнася за района от гръцките йонийски острови до нос Тенарон в Пелопонес. Премиерът добави, че външният министър Никос Дендиас вече е информирал колегите си от Италия и Албания за решението на Гърция.

Атина обвинява Анкара в провокации

Турция вече удължи дейностите по проучване на кораба си „Оруч Рейс“ на два пъти. Последното приключи в понеделник вечер,...

На 29 август вицепрезидентът на Турция Фуат Октай заплаши Гърция с война, ако тя разшири териториалните си води до 12 морски мили в Егейско море. Анкара също заяви, че не признава гръцко-египетското споразумение и изпрати своя изследователски кораб „Оруч Рейс“, придружен от група военни кораби за сеизмични проучвания, на гръцкия шелф край остров Кастелоризо, който се намира само на два километра от турския бряг). На свой ред Гърция постави в готовност своите въоръжени сили и обяви, че ще защитава своите суверенни права.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа