Холандия обвини Русия, че саботира разследването за сваления MH17

1950
Холандия обвини Русия, че саботира разследването за сваления MH17
Снимка: Gettyimages

Холандски прокурор обяви, че има "многобройни знаци", че Русия иска да подкопае разследванията за свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines и каза на съдиите по време на процеса срещу четиримата заподозрени, че много свидетели се страхуват за своята безопасност, съобщава Associated Press.

Прокурор Тийс Бергер направи изявлението на втория ден от процеса срещу трима руснаци и украинец, обвинени за убийството на всички 298 души на борда (пътници и екипаж), загинали, след като ракета свали самолета, летящ от Амстердам до Куала Лумпур на 17 юли 2014 г. Заподозрените не присъстваха в съдебната зала.

Холандия е категорична: Русия нарочно е пуснала основния заподозрян за свалянето на полет MH17

Русия е отказала официално искане на Холандия да им предаде заподозрения в участие в свалянето на полет MH17 над Украйна Владимир Цемах...

Холандската прокуратура твърди, че руска ракета "Бук" е свалила самолета, като е била изстреляна от земеделско поле в район в Източна Украйна, контролиран от проруските сепаратисти. Русия отрича каквото и да било участие в свалянето на самолета.

Прокурорите разкриха, че един от свидетелите им по делото е руски доброволец в сепаратистка групировка, който е бил близо до мястото в Източна Украйна, откъдето е била изстреляна ракетата от установка "Бук" в деня, когато MH17 беше свален.

Свидетелят, идентифициран само като M58, каза, че хората, присъствали на мястото, откъдето е била изстреляна ракетата, "първоначално бяха радостни, защото им е било казано, че е бил свален военно-транспортен самолет. Когато обаче първите хора се върнаха от мястото на катастрофата, те казаха, че това е граждански самолет", посочи прокурорът.

Бергер каза на съдиите, че има доказателства, че агенти на руското разузнаване са се опитали да проникнат в компютрите на разследванията в Малайзия и Холандия за свалянето на MH17.

"Тази информация хвърля тъмна сянка върху тези постъпки", настоя прокурорът и допълни: "Налице са многобройни знаци, че руското правителство много държи да осуети това разследване и че не е против използването на руските специални служби за тази цел. Тези руски служби бяха обвинени в множество убийства през последните години, извършени в различни европейски страни."

5 години след катастрофата на полет MH17: Руските кукловоди остават безнаказани

Преди пет години беше свален Боинг - загинаха 298 души. Днес има списък със заподозрени офицери, но руските кукловоди остават безнаказа...

Прокурорът подчерта пред съдиите, че "трябва да бъдат положени всички усилия, за да бъдат изслушани свидетелите безопасно".

Прокурорите изтъкнаха, че намесата на Русия не е спряла дотук и обвиниха Москва в опит да скрие истината за случилото се.

"Съдбата на полет MH17 стана известна като христоматиен пример за дезинформационна кампания от страна на руското правителство", посочи прокурорът и допълни: "Ясно е, че все още не сме видели края на това."

След години разследвания, международен екип от следователи и прокурори миналата година посочи четиримата заподозрени: руснаците Игор Гиркин, Сергей Дубински и Олег Пулатов, както и украинеца Леонид Харченко. Още заподозрени могат да получат обвинения, докато разследванията продължават.

Никой от заподозрените не присъства на процеса. Само Пулатов има холандски адвокати, които го представляват в съда.

Четирима обвиняеми за самолетната катастрофа от полет MH17 над Украйна

Обединената следствена група огласи имената на четирима души, заподозрени за съпричастност за самолетната катастрофа на Boeing от полет...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа