Хърватският премиер поиска оставките на двамата си заместници

432
Хърватският премиер поиска оставките на двамата си заместници
Снимка: Getty Images / Guliver

Хърватският премиер Тихомир Орешкович призова двамата си заместници да подадат оставки заради разрасналия се спор между членовете на управляващата коалиция, който заплашва да доведе страната до предсрочни избори.

Досегашната работа на дясната коалиция, която управлява с минимално мнозинство, беше белязана от непрестанни вътрешни спорове от идването си на власт през януари.

Хърватия спря членството на Сърбия в ЕС точно след резултатите от сръбските избори

Хърватия отново не даде съгласието си за отварянето на нова глава в преговорите на Сърбия за членство в ЕС. Холандия, която заема поста...

Кризата в управлението се задълбочи миналия месец, след като се появиха съобщения за конфликт на интереси, в който е замесен и вицепремиерът и лидер на Хърватската демократична общност Томислав Карамарко. Заради обвиненията той е изправен пред вот на недоверие в парламента, който трябва да се проведе до 18 юни.

Другият вицепремиер и председател на по-малката коалиционна партия „Мост“ Божо Петров заяви миналата седмица, че ще подкрепи вота на недоверие, ако Карамарко не се оттегли.

„Ясно е на всички, че настоящата политическа ситуация започва да заплашва националните интереси“, заяви Орешкович. Той също така предупреди, че отношенията между Карамарко и Петров са станали „твърде тежко бреме за това правителство и за Хърватия“.

Според местни медии Орешкович, който е безпартиен бивш фармацевтичен служител, може скоро да подаде оставка заради дълбоката криза в коалицията. Днес той обаче отрече да има такива планове.

Митов: Подкрепям условията на Хърватия за членство на Сърбия в ЕС

Хърватия и България подкрепят разширяването на Европейския съюз и присъединяването на всички страни от Западните Балкани. Тези страни о...

Миналия месец местен вестник публикува договор, в който е посочено, че лобист на унгарската петролна група МОЛ, която води съдебен спор с Хърватия заради доставчика ИНА, е плащала за консултантски услуги на съпругата на Карамарко в периода 2013-2015 година. В момента хърватските власти водят разследване по случая.

Хърватското правителство и МОЛ, които имат дялове от съответно 44,8% и 49% в ИНА, водят съдебен спор за това как се управлява компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа