И в Русия обърнаха поглед към схемата с трансплантации на органи, за която съобщи здравният министър

2388
И в Русия обърнаха поглед към схемата с трансплантации на органи, за която съобщи здравният министър
Снимка: iStock/Guliver

Разкритията на здравния министър Стойчо Кацаров за евентуална схема в болница "Лозенец" с трансплантации на органи за богати чужденци от бедни източноевропейци, основно украинци, намериха отзвук и в руските медии.

Поглед към скандала обръща РИА Новости, пише БГНЕС. Руската агенция пише, че "във всички случаи дарители са млади украинци и молдовци, а получателите са граждани на Израел, Оман и Япония. За да легитимират операциите, клиниката ги е записвала като роднини на получателите.

Проф. Костадин Ангелов: Лично аз разпоредих сигналите за болница "Лозенец" да бъдат изпратени до ДАНС и ГДБОП

Проверката в "Александровска" беше една наказателна акция, след като не намериха нищо за мен като министър да ме атакуват, решиха да ме...

Получателите на органи плащат от 50 000 долара за бъбрек, като официално около половината от сумата се внася веднага. Донорът получава от 5 до 15 000 долара", каза българският журналист Ивайло Йолчев. Той добави, че все още не е известно дали имената на пациентите в болницата са измислени или схемата е използвала фалшиви паспорти.

"Известни са само имената на някои дарители от Украйна - Валентин, Артем, Руслан и други. Някои от тях са работели в Европа и са решили да спечелят допълнителни пари по този начин", каза българският репортер.

Думите му бяха потвърдени пред РИА Новости от жителката на Лвов - Оксана Фиедив, която през последните години е била в няколко европейски държави, за да работи.

"Поради пандемията работата намаля, а много от приятелите ми търсят възможност да печелят повече. И се съгласяват да продадат бъбрек или дори част от черния си дроб", каза тя. Според нея, за това можете да получите няколко хиляди долара, но има риск да умрете.

Преди две години в област Лвов 20-годишен мъж продал бъбрека си, за да организира великолепна сватба. Казал на близките си, че е заминал да работи в чужбина. Младежът донесъл 15 000 долара у дома, оженил се и починал няколко седмици след тържеството. По тялото му е открит белег от бъбречна операция. Не било възможно да се разбере на кого и къде е продал бъбрека си.

Здравният министър назначи ново ръководство на МБАЛ "Лозенец"

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, в качеството си на принципал на МБАЛ „Лозенец“, освободи настоя...

Както каза Вадим Резниченко, експерт по трафика на хора и незаконни трансплантации, в тази област действат транснационални престъпни групи, които включват висококвалифицирани лекари. "По-специално, много клиники за трансплантация "на черно" са разположени в Турция, както и в Китай и Египет", заяви той.

А миналата есен в Истанбул бяха задържани над 10 души, включително украинци, които са били готови да продадат органите си.

Болница "Лозенец" - първенец в трансплантациите

Според в. "Сега", 20 от общо 26 трансплантации през тази година са извършени в болница "Лозенец". Това се вижда в статистиката за извършените присаждания на органи, поддържана от агенция "Медицински надзор".

За период от 2004 до 2018 г. болницата има само 15 такива трансплантации. Лидер по това време е УМБАЛ "Александровска", която за същия период е направила 120 бъбречни трансплантации от жив донор.

Бенатова: От болница Лозенец лъжат, че сами са подали информация на НЗОК за серийната "техническа грешка"

"Току що чух по БНТ, че болница Лозенец сама била подала информация на НЗОК за серийната "техническа грешка" за близо 300 000 лева и ня...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа