Има ли виновни за огромния брой жертви на наводненията в Германия?

2018
Има ли виновни за огромния брой жертви на наводненията в Германия?
Снимка: Getty images

Мащабът на загубите от наводненията в Германия - човешки и материални потресе света. Стотици са загиналите, хиляди се водят за изчезнали. Европа скърби: кой би си помислил, че толкова много хора ще станат жертви на наводнения през 2021 г.? Кой е виновен? Както се оказа, експертите предупредиха за предстоящите силни дъждове. Някои говорят за „мащабен системен провал“, докато други обвиняват самите европейци за неустойчивия им начин на живот, пише в своя статия датския ежедневник Jyllands-Posten, представена от агенция Фокус. 

Безпрецедентните наводнения хвърлиха Германия в състояние на шок. Най-малко 156 души са загинали, множество повече са ранени, а с оттеглянето на водите избухва дебат дали е направено достатъчно, за да се предупреди за предстоящо бедствие в засегнатите региони, включително в Източна Белгия, Нидерландия и в западната част на Германия.

Това не е първият път, в който наводненията засягат райони, които дълги години работят за опазване на околната среда и предотвратяване на природни бедствия. Ейгил Каас, професор в Университета в Копенхаген и научен директор на Националния център за изследване на климата в Датския метеорологичен институт, знае от пресата, че германското държавно метеорологично бюро е предупредило местните служби за спешни случаи за предстояща криза, но не е спомената и дума за възможна евакуация.

„Ужасно е, че това може да се случи. Трябва да е възможно да се предупреждава за такива ситуации предварително - например благодарение на големия брой измервателни станции и системи за предупреждение. Може би речните брегове трябва да бъдат укрепени. Трябва да се има предвид, че понякога може да отнеме няколко часа от падането на голямо количество валежи до началото на наводнението на разстояние от много километри надолу по реката“.

Сигнали във вторник сутринта

Метеорологът Йеспер Тейлгаард пише в публикация в блог в Jyllands-Posten, че необичайно обилните валежи и повишаването на нивата на реките не би трябвало да изненадат местните власти.

„Във вторник попаднах на първите изчисления, според които проливните дъждове е трябвало да преминат за 48 часа. Така че това не би трябвало да изненада властите“, написа Тейлгаард и подчерта, че наводненията в планинските райони не са необичайни, а в засегнатите райони са се случвали и преди, макар и не в същия мащаб като от миналия четвъртък.

Безпрецедентно предупреждение за валежи дойде във вторник сутринта. Тогава Европейската система за предупреждение за наводнения съобщи за потенциални наводнения в Западна Германия.

Хидрологът професор Хана Клок, която работи за Европейската система за предупреждение, вярва, че причината за бедствието е „мащабна системна повреда“. „Мислех, че ще има евакуация. Кой би си помислил, че толкова много хора могат да станат жертва на наводненията през 2021 г.? Това е много, много сериозно“, каза тя пред Politico.

Кой е виновен?

Климатолог: Очакват ни катастрофални наводнения, като тези в Германия

„Катастрофални наводнения като тези в Германия са възможни и у нас. През следващите дни времето в Западна Европа ще бъде спокойно...

Професор Ейгил Кос предупреждава, че в бъдеще европейските реки ще започнат да преливат по-често, а наводненията ще бъдат дори по-лоши от това, което току-що видяхме в Германия, Белгия и Нидерландия.

Но чия е вината?

„Наша. Силата и честотата на валежите са неразривно свързани с температурата на въздуха в Европа. По-високите температури означават повече водна пара във въздуха, която по-късно ще падне под формата на сняг или дъжд. Оттук и голямото количество валежи, което се дължи на глобалното затопляне и емисиите CO2“.

Според професора не може да се каже с пълна сигурност, че наводненията в Германия са причинени именно от глобалното затопляне. Но той е убеден, че изменението на климата ще доведе до по-екстремни метеорологични условия, които по-рано смятахме, че се случват веднъж на век.

„Те ще зачестяват в бъдеще. Това, което преди се наблюдаваше веднъж на сто години, сега ще се случва веднъж на двадесет години, защото въздухът става по-топъл и в него се натрупват повече водни пари. Ефектите също ще станат по-силни“, казва Ейгил Кос.

Климатичните промени и наводненията в Европа - ще се докаже ли връзката?

Екстремните валежи, причинили смъртоносни наводнения в Западна Германия и Белгия, са толкова тревожни, че много хора в цяла Европа се п...

Летете по-малко, не яжте месо

Според Ейгил Кос сега най-важното е системите за предупреждение да се развиват в цяла Европа - това е единственият начин за предотвратяване на наводнения с още по-трагични последици в бъдеще. Също така е важно да се гарантира, че всички реагиращи на спешни случаи могат да действат бързо.

Но какво може да направи всеки отделен човек, за да насочи изменението на климата обратно към релсите? Професорът дава някои съвети.

„Например, въздържайте се от пътуване със самолет и не яжте месо от преживни животни. По-добре е да преминете изцяло към вегетарианска диета и да купувате храни, за производството на които се изисква възможно по-малък разход на енергия.

„Ние сме богато общество, живеем добре. Но не мога да не мисля, че харчим парите си по грешен начин. Купувайте по-малко стоки, харчете повече пари за услуги - например отидете на театър, отидете на масаж, разходете се, посетете добри ресторанти. Всичко това е по-малко вредно за климата“, заключава професорът от Университета в Копенхаген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Пораженията след украинския удар в Джанкой, Крим: Ценна руска техника е аут, официални украински данни

Хвърлят ги директно в Ада: Руските миротворци от Карабах вероятно ще бъдат изпратени в Украйна

Председателят на ЕЦБ засега не иска руските активи да отидат в помощ на Украйна

Борел: Да извадим нашите системи Patriot и да ги пратим на Украйна

Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T: Потвърждение от Германия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа