Как наводненията ще се отразят на политическия живот в Германия

2337
Как наводненията ще се отразят на политическия живот в Германия
Снимка: Getty images

Връзката между политиката и наводненията в Германия има интересна история, която може да се повтори. Това без съмнение е най-тежкото природно бедствие, което се е случило в Германия в живата памет на сегашните й жители, пише британското списание The Spectator в своя статия, представена от агенция Фокус.

Засега не трябва да се бърза с изводите относно влиянието му върху политиката. Може ще помогне на Зелените, тъй като изменението на климата отново влиза в политическия дневен ред. Исторически действащите правителства са се възползвали от наводненията.

Германия спешно отпуска 300 млн. евро заради щетите от наводненията

Германските власти ще предоставят над 300 милиона евро спешна помощ за премахване на последиците от опустошителното наводнение в западн...

През 1962 г., поради огромна буря, която премина над Северно море, дигите се скъсаха и наводниха Хамбург. Никой не предупреди населението, тъй като телефонните линии бяха повредени и властите подцениха вероятността буря в Северно море по някакъв начин да докосне Хамбург, разположен на 60 километра от брега.

Наводнението допринесе за политическия подем на Хелмут Шмит, който по това време беше сенатор на Хамбург за вътрешни работи и сигурност. В опит да се справи с бедствието, Шмид наруши конституционния закон, като нареди на военните в страната да помогнат за справяне с последиците от бурята. Използвал е и американски сили. Когато потопът удари низините около Елба, 315 души загинаха в Хамбург. Но спасителните операции бяха изключително успешни. 13 години по-късно Шмид става канцлер на Германия и остава един от най-уважаваните германски политици до смъртта си през 2015 г.

През август 2002 г. Северна и Източна Германия пострадаха от тогава преждевременно нареченото „наводнение на века“, когато реките Елба и Одер преляха от бреговете си и наводниха околните райони. Едно малко село в Източна Германия изчезна напълно.

Както и сега, 2002 г. беше изборна година, а изборите насрочени през септември. До началото на август Герхард Шрьодер, който току-що приключи първия си мандат като канцлер, изоставаше от Едмънд Щойбер, баварски премиер и кандидат на ХДС / ХСС за канцлер, според анкети. Когато наводненията бушуваха, Шрьодер се отказа от кампанията си, обу гумените ботуши и незабавно пое ръководството на операциите за помощ при бедствия.

Потоп в Европа: Хиляди изчезнали в Германия, жертви и в Белгия

Броят на жертвите от катастрофалните наводнения в западната част на Германия се е увеличил до най-малко 80, съобщава вестник BILD, позо...

На Щойбер му трябваха няколко дни, за да стигне изобщо в засегнатите райони. Абсолютното влияние на тази ситуация върху избирателите може би беше малко, но се оказа достатъчно, коалицията на Шрьодер да излезе напред. Червено-зеленият съюз спечели изборите с три места.

Тези истории са станали част от фолклора на съвременната германска политика. Когато Армин Лашет чува за мащаба на наводнението по време на среща с ХСС в Бавария, той веднага заминава за родния си регион - един от двата най-засегнати в страната. Вярно е, че Лашет с гумените си ботуши и анорак не изглежда толкова убедително, колкото Шмит и Шрьодер.

Един от парламентаристите на Зелената партия стигна твърде далеч, като обвини правителството за наводнението и се опита да спечели политически точки от бедствието. Определено е рано да се правят такива маневри. Също така е преждевременно да се говори за въздействието на бедствието върху политиката. Но след като водата се оттегли, не само щетите, които е причинило, но и политическите последици ще станат видими.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com