Инвеститори изкупуват лекарски кабинети. Защо това е опасно?

1792
Инвеститори изкупуват лекарски кабинети. Защо това е опасно?
Снимка: Paul Diaconu / Pixabay

Лекарските кабинети на практикуващите медици в Германия изведнъж се оказаха привлекателна цел за инвеститорите. През последните години финансови инвеститори са изкупили стотици такива кабинети, например за лечение на очни болести. В Германия има градове и региони, където повечето лекарски кабинети вече са притежание на една голяма фирма за финансови инвестиции, показва проучване на германската обществено-правна медия NDR.

Тази тенденция може да доведе до "драматични последствия за пациентите", казва Герхард Шик от една организация с идеална цел, която наблюдава инвестиционната дейност. Той припомня, че за здравеопазването в отделни региони могат да възникнат сериозни проблеми, ако такава инвестиционна компания, която държи лекарските кабинети, внезапно фалира.

Германия разследва отравяне на руски дисиденти, събрали се на среща в Берлин

Германските власти са започнали разследване, след като руска журналистка и активистка, участвали в конференция в столицата Берлин, съоб...

"Боя се, че в бъдеще можем да очакваме вълна от фалити на такива инвестиционни фирми", казва Шик и припомня, че част от тях очевидно са нагазили в дълбоки дългове.

Препродажби с цел печалба

Това се вижда от едно изследване, с което разполагат журналистите от NDR. За да се разбере опасността, трябва да анализираме бизнес модела на тези финансови инвеститори. Те събират пари от частни лица-инвеститори и изкупуват малки фирми, които консолидират в големи концерни. След няколко години продават на печалба придобитото. Също става и с лекарските кабинети.

Но за да могат да консолидират лекарските кабинети, инвеститорите трябва да ги трансформират в тъй наречените "центрове за здравна помощ", защото по закон нямат право да придобиват лекарски кабинети. Финансовите инвеститори постъпват именно така: консолидират кабинетите под шапката на такива центрове, нещо като поликлиники. За изкупените лекарски кабинети те плащат само отчасти със собствени пари, по-голямата част от сумата взимат като банков кредит. Тези дългове практически се прехвърлят върху плещите на придобитите лекарски кабинети, казва Шик, който дълги години беше говорител по финансовите въпроси на Зелените в Бундестага.

Според неговата организация опасността не се свежда само до това, че такива медицински концерни могат да фалират. Работата е там, че по този начин огромни суми изтичат от здравната система и преминават в ръцете на частни инвеститори. Финансовите инвеститори по принцип гледат да изкарат 15-20% печалба, така че само след година да могат да изплатят на своите клиенти за вложени един милион евро цели 200 хиляди като лихва.

Германски паспорт - вече се взема по-лесно. Ето как

След дълги преговори между партиите в управляващата коалиция в Берлин бе постигнато споразумение за реформа на даването на германско гр...

Дълговете се прехвърлят върху кабинетите

За да постигнат този много амбициозен резултат, те прилагат определени не съвсем порядъчни финансови инструменти. Например: прехвърлят дълговете си на лекарските кабинети. Освен това въпросните финансови концерни обикновено избират за свое седалище държави с ниска данъчна ставка, например Люксембург. С други думи, дълговете се струпват върху плещите на лекарските кабинети, а печалбите се отчитат в чужбина, за да се плати по-нисък данък. Това води до огромни загуби за германската хазна и съответно е неблагоприятно за германските данъкоплатци, казва Шик. Ето защо той настоява за по-строг контрол над изкупуването на лекарски кабинети.

На същото мнение е и министърът на здравеопазването Карл Лаутербах. Според него трябва да се попречи на "инвеститори, които се водят само от жажда за печалби", да изкупуват лекарски кабинети. В тази връзка агенция "Франс прес" припомня, че през март на министъра му беше връчена подписка със 150 000 подписа, която призовава да се спре разпродажбата на лекарски кабинети. Лаутербах обещаваше още през първото тримесечие на тази година да внесе съответен законопроект, но засега той все още се работи.

Галопираща комерсиализация на здравеопазването

Големите вериги, притежаващи лекарски кабинети, се опитват да предотвратят очакваните законови ограничения с твърдението, че не поставят в опасност медицинското обслужване, а напротив – гарантират го за пациентите. Аргументът на инвеститорите: много млади лекари вече не искат да придобиват собствен кабинет (защото това е скъпо за един човек в началото на кариерата им), а предпочитат да работят под шапката на голям концерн.

Защо случаи на полицейско насилие остават скрити-покрити

Прекомерното полицейско насилие е тема, която рядко се подлага на задълбочен анализ в Германия. Това показва проучване на Университета ...

Това обаче очевидно не важи за всички медици. Президентът на Лекарската камара в Германия Клаус Райнхард припомня, че гилдията вече от години бие тревога във връзка с галопиращата комерсиализация на здравеопазването. Той поставя акцент върху грижата за пациентите и настоява още преди началото на лятото да бъде внесен законопроект срещу комерсиализацията на здравното дело.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа