Испания затяга законите срещу изнасилването

1177
Испания затяга законите срещу изнасилването
Снимка: Getty Images / Guliver

Испанският кабинет одобри законопроект, който засилва законите на страната срещу изнасилванията, като изисква изрично съгласие за сексуални актове - ход, който отдавна се изисква от жертви на насилие и групи за защита на правата на жените.

Предложеният закон "ясно посочва, че мълчанието или пасивността не означават съгласие или че липсата на противопоставяне не може да бъде оправдание да се действа против волята на другия човек", заяви говорителят на правителството Мария Хесус Монтеро на пресконференция след заседанието на кабинета.

Мярката идва след прословутото групово изнасилване на 18-годишна жена през 2016 г. от петима мъже на фестивал за надбягване с бикове в Памплона в Северна Испания, което шокира страната. Мъжете, които се нарекоха „вълчата глутница“, първоначално бяха осъдени само за сексуален тормоз, вместо за по-тежкото престъпление, свързано със сексуално насилие, което включва изнасилване, тъй като съдът не намери доказателства, че са използвали физическо насилие.

Двама от мъжете са заснели нападението, по време на което жената е мълчалива и пасивна - факт, който съдиите тълкуват като съгласие. Решението подчерта, че според съществуващия наказателен кодекс на Испания изнасилването трябва да включва насилие и сплашване и доведе до шумни демонстрации в цялата страна с искане за реформа.

Наречен като закон „Само „да“ означава „да“, законопроектът ще определи изнасилването като секс без ясно съгласие, отразявайки новаторското законодателство, което влезе в сила в Швеция през 2018 г. Законопроектът също така предлага наказания като затвор за сексуален тормоз на работното място и за първи път прави престъпление сексуалния тормоз на непознат на улицата. Той също така квалифицира принудителния брак и осакатяването на гениталиите като престъпления и затяга законите срещу сводничеството.

Законопроектът все още трябва да бъде одобрен от парламента, като гласуването се очаква в камарата през септември.

Затвор за бивши полицейски началници в Башкирия за изнасилване на колежка

Върховният съд на Башкирия осъди трима бивши високопоставени полицаи по делото за изнасилване на тяхна колежка следовател, съобщи BBC. ...

Социалистическият премиер Педро Санчес оглавява правителство на малцинството, но се очаква той да събере достатъчно подкрепа от по-малките регионални партии, за да приеме законопроекта.

Испания се счита за пионер в борбата срещу насилието над жени, след като през 2004 г. одобри първия европейски закон, който специално окачествява като насилие домашното насилие. Този закон направи пола на жертвата утежняващ фактор в случаите на нападение.

Само около дузина европейски държави са променили юридическото си определение за изнасилване като секс без съгласие, според Amnesty International. Те включват Белгия, Дания, Германия и Ирландия.

Източник: АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа