Италиански съд оправда бившия премиер Берлускони по дело за подкуп

1242
Италиански съд оправда бившия премиер Берлускони по дело за подкуп
Снимка: Getty Images / Guliver

Италиански съд оправда бившия министър-председател Силвио Берлускони по обвинението, че е подкупил свидетел по дело за проституция на непълнолетни през 2013 г., което даде тласък на политика-ветеран седмици след преизбирането му в парламента, предаде БГНЕС.

Берлускони беше обвинен, че е платил на италианския певец Мариано Апичела 157 000 евро, за да излъже в предишен процес, в който беше обвинен, че е платил за секс със 17-годишна танцьорка от марокански нощен клуб. 

ЕК: Подаръкът на Путин за Берлускони под формата на водка нарушава санкциите

20-те бутилки водка, изпратени от Владимир Путин като подарък за рождения ден на Силвио Берлускони, нарушават европейските санкции, нал...

Берлускони, лидер на дясната партия "Форца Италия", която подкрепя новосъздаденото правителство на министър-председателя Джорджа Мелони, в крайна сметка беше оправдан по това дело. В последвалия процес за подкуп той не се призна за виновен, а римският прокурор Роберто Феличи заяви пред съда в четвъртък, че трябва да бъде освободен, тъй като няма дело, по което да отговаря. Съдиите оправдаха и Апичела за получаването на подкуп, както и за предполагаемото лъжесвидетелстване, тъй като срокът за произнасяне на присъда за такова престъпление е изтекъл.

Апичела е редовен гост-певец на много от т.нар. партита на Берлускони "Бунга бунга", които предизвикаха скандал, допринесъл за падането на медийния магнат като министър-председател през 2011 г., което отбеляза края на четвъртото му правителство. Защитата заяви, че от 2002 г. насам Апицела е получавала месечни вноски от Берлускони за хонорари или дарения, които не са свързани с повдигнатите пред съда обвинения.

Процесът в Рим е едно от трите взаимосвързани дела, които се водят в различни градове от съображения за териториална компетентност. В отделно дело, разглеждано от съд в Милано, Берлускони е обвинен в подкупването на 24 свидетели, предимно млади гости на вечерните му партита. През май прокурорите поискаха той да бъде лишен от свобода за срок от 6 години. Берлускони отхвърли обвинението, а присъдата не се очаква преди януари 2023 г. Миналата година съд в Сиена оправда Берлускони по обвинението, че е подкупил друг свидетел на своите партита. Прокурорите обжалваха решението, но не е определена дата за нов съдебен процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа