Издигат паметник на принц Филип

3605
Издигат паметник на принц Филип
Снимка: Getty Images

Статуята на съпруга на кралица Елизабет II - херцог Филип от Единбург, който почина на 9-ти април - ще бъде издигната в централната част на Лондон, близо до Бъкингамския дворец, съобщава ТАСС. Предложението е подкрепено от британски парламентаристи, представляващи най-големите политически сили в страната.

Очаква се паметникът на принц Филип да се появи на Mall Street, който свързва Бъкингамския дворец с площад Трафалгар. Именно на тази улица, почти на половината път между кралската резиденция и Адмиралтейската арка, има паметник на крал Джордж VI и съпругата му Елизабет Боус-Лион, родителите на настоящия британски монарх. Според източници на медията, идеята за издигане на статуя на принц Филип е подкрепена както от премиера Борис Джонсън, така и от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Кир Стармер.

Меган няма да присъства на погребението на принц Филип

Британският премиер Борис Джонсън няма да присъства на погребението на принц Филип. Така той ще даде възможност да отидат повече членов...

Отбелязва се, че част от статуята на съпруга на Елизабет II ще бъде инсталирана за сметка на дарения, които всеки може да направи. Според анкета, 89% от анкетираните смятат за необходимо да се издигне паметник на принц Филип в знак на признание за неговите услуги в страната. Според изданието, скулпторът Филип Джаксън най-вероятно ще се заеме с тази работа. Именно той е създал статуята на Елизабет Боус-Лион през 2009 г. Другите му известни творби включват паметник на бившия капитан на националния отбор по футбол на Англия Боби Мур на стадион "Уембли" в Лондон и паметник на британски пилоти-бомбардировачи, загинали през Втората световна война в Зеления парк в столицата.

Както по-рано съобщиха от Бъкингамския дворец, херцогът на Единбург Филип почина в петък сутринта на 99-годишна възраст. За 73 години брак с кралица Елизабет II двойката има четири деца - принц Чарлз Уелски, принцеса Ан, херцог Йоркски Андрю и граф Уесекс Едуард. До 2017 г., когато принц Консорс се оттегли от кралските си задължения, той беше покровител на 785 организации, изнесе 5496 речи и участва в 22 219 събития.

Погребението на принц Филип е насрочено за 17-ти април. Поради ограничения в борбата срещу пандемията те ще се проведат в тесен семеен кръг на територията на замъка Уиндзор. До времето на погребението във Великобритания има национален траур.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа