Изхвърляните ежегодно електронни отпадъци в света – по-тежки от Великата китайска стена

5285
Изхвърляните ежегодно електронни отпадъци в света – по-тежки от Великата китайска стена
Снимка: Pixabay

"Планината" от отпадъци от електронно и електрическо оборудване, изхвърлена през 2021 г., ще тежи повече от 57 милиона тона, изчислиха изследователи, което е повече от Великата китайска стена - най-тежкият изкуствен обект на планетата, съобщи Би Би Си.

Оценката е от международна експертна група, посветена на справянето с глобалния проблем с отпадъците от електрическо и електронно оборудване (WEEE).

Те посочват, че стойността на тези изхвърлени материали е огромна.

Според доклад на Световния икономически форум за 2019 г., световните електронни отпадъци имат материална стойност от 62,5 млрд. долара, което надхвърля БВП на повечето страни.

„Тон изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от тон златна руда“, казва д-р Рюдигер Куер, директор на програмата на ООН за устойчиви цикли (SCYCLE).

Отпадъците включват предмети като мобилни телефони, хладилници, телевизори, електрически играчки или спортно оборудване.

В световен мащаб количеството на т.нар. генериране на електронни отпадъци нараства с два милиона тона всяка година. Смята се, че по-малко от 20% от тях се събират и рециклират.

Паскал Лерой, който е генерален директор на експертната група на WEEE Forum, казва, че като произвеждат продукти с по-кратък живот и ограничени възможности за ремонт, производителите играят важна роля в увеличаването на отпадъците.

„Бързото развитие на мобилните телефони, например, доведе до пазарна зависимост от бързата подмяна на по-старите устройства“, каза той пред Би Би Си.

Хората в ЕС искат екологията и икономическото възстановяване да са приоритети на Европа

49% от европейските граждани искат Брюксел да приоритизира екологичните проблеми пред икономическото възстановяване от COVID-кризата. Т...

Потребителите също не винаги са склонни да рециклират електронното си оборудване. Във Великобритания проучване от 2019 г. на Кралското химическо дружество установи, че цели 40 милиона неизползвани джаджи изчезват в домовете ни. Това оказва натиск върху доставката на много ценни и редки елементи.

Кои са елементите, използвани в смартфоните, които биха могли да свършат през следващия век:

Галий: Използва се в медицински термометри, светодиоди, слънчеви панели, телескопи и има възможни противоракови свойства;

Арсен: Използва се във фойерверки, като консервант за дърва;

Сребро: Намира приложение в огледала, реактивни лещи, които потъмняват при слънчева светлина, антибактериални дрехи и ръкавици за използване със сензорни екрани;

Информиран избор за чисто бъдеще или защо рециклирането има смисъл

Живеем във времето на пластмасата. От дрехите, които носим, до храната, която консумираме - всичко съдържа поне частица пластмаса. А вс...

Индий: Влиза в състава на транзистори, микрочипове, противопожарни разпръсквателни системи, като покритие за сачмени лагери в автомобили от Формула 1 и слънчеви панели;

Итрий: Използва се в LED светлини, обективи на фотоапарати и може да се прилага за лечение на някои видове рак;

Тантал: Използва се в хирургически импланти, електроди за неонови светлини, лопатки на турбини, ракетни дюзи и покритие за свръхзвукови самолети, слухови апарати и пейсмейкъри.

„Потребителите искат да постъпят правилно, но трябва да бъдат адекватно информирани и удобна инфраструктура да бъде лесно достъпна за тях, така че правилното изхвърляне на електронните отпадъци да стане социална норма“, добавя Паскал Лерой. Той също така посочва, че рециклирането на електрониката, вместо тя да се изхвърля, намалява и емисиите на парникови газове. И добавя, че всеки тон рециклиран WEEE предотвратява около два тона емисии на въглероден диоксид.

Във Великобритания организацията Material Focus има локатор за пощенски код, за да могат хората да намерят най-близкия пункт за рециклиране на електронни отпадъци за предмети като тостери или стари кабели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа