Изненадващ успех на Украйна във войната срещу Русия

46320
Изненадващ успех на Украйна във войната срещу Русия
Снимка: Getty Images

От началото на войната, водена от Русия срещу Украйна, използването на безпилотни летателни апарати стана неотменима част от бойните действия и търсенето им от украинските военни нарасна стремително. В отговор десетки – ако не и стотици – украински големи и малки предприятия започнаха собствени разработки.

Един от най-популярните дронове в украинската армия - SHARK, който може да лети на разстояние 80 километра, поддържайки връзка, също се появи след 24 февруари 2022 година. За една година производството на тези дронове е нараснало стотици пъти, казват за ДВ от компанията Ukrspecsystems, чийто продукт е безпилотният самолет. По сходен начин се развиват нещата и с много други украински разработки.

Как се произвеждат дронове в Украйна?

Още: Опашки от украински камиони и на словашката граница, Братислава ги проверява

В един от цеховете на частната авиационно-производствена компания "Скаетон" работата не спира дори нощем, установиха репортерите на ДВ. Най-големият проблем, който безпокои всички служители, е сигурността. Поради това производството е разпръснато на различни места. Апаратите на тази компания - Raybird-3 - са на въоръжение в украинската армия от 2018 година.

Дроновете, произвеждани от "Скаетон", могат да летят на разстояние 100-120 километра, което позволява да се провеждат разузнавателни мисии в дълбокия тил на противника. Директорът на компанията Андрей Фиалковски обяснява, че се произвежда по един комплекс седмично. Той включва три самолета, катапулт, две наземни станции, блок от антени и комплект резервни части. Фиалковски изтъква, че това, което преди 2022 година се е разработвало в продължение на цяла година, сега трябва да се направи за няколко седмици.

Украинските разузнавателни дронове и дроновете-камикадзе

Сред разузнавателните дронове, произвеждани в Украйна, наред с SHARK и Raybird-3 популярни сред военните са безпилотните комплекси

Още: Дейвид Камерън с изненадваща визита в Киев (ВИДЕО)

"Аист-100" („Щъркел-100“), "Фурия", "Валкюра", PD-2 (People's Drone или "Народен дрон"). От дроновете, чиято технология позволява да се види това, което дронът „вижда“ по време на полета, експертите обръщат внимание на апаратите „Пегас“, „Буцефал“, „Кажан“ и „Вампир“, които могат и да хвърлят боеприпаси.

Една от най-загадъчните украински разработки е дронът-камикадзе "Бобър" на частната фирма UkrJet. По данни от медиите, той може да лети и на 1000 километра разстояние, но официална информация по въпроса няма. Предполага се, че именно "Бобрите" вече нееднократно са атакували цели в Москва. Друг украински дрон-камикадзе е "РУБАКА", но и за него не се знае много.

Според авиационния експерт Валери Романенко дроновете-камикадзе са слабата страна на Украйна. Той е убеден, че производството им трябва да бъде увеличено. "Количеството "Бобри" и "РУБАКИ", с което разполагаме сега, е колкото да напълни чаена лъжичка. А трябва да се леят като из ведро."

Колко безпилотници произвежда Украйна?

Още: Русия и Тайван: Какво си казаха по горещите теми Джо Байдън и Си Дзинпин (ВИДЕО)

"Увеличихме производството на дронове сто пъти, може би дори 150 пъти, а в някои случаи - и повече", казва пред ДВ Гиорги Цхакая, съветник на министъра по въпросите на дигитализирането и един от архитектите на проекта "Армия от дронове", в рамките на който се купуват украински и чуждестранни дронове за украинската армия.

Същевременно Цхакая признава: "Те никога няма да бъдат достатъчно. Дроновете никога не достигат, защото има нужда от много". По думите му, в началото на войната в страната е имало седем производители на дронове, а година и половина по-късно те вече са 150. Става дума предимно за частни компании.

Авиационният експерт Валерий Романенко определя прогреса на Украйна в производството на дронове за последната година и половина като истински скок: "Започнахме войната само с турските "Байрактар". А от лятото на 2023 година официално на въоръжение са взети 28 модела дронове, от които девет са дронове-камикадзе". Но по неговото мнение това не е достатъчно.

Украинският аналог на "Шахед"

Още: Никой не оцеля: Новини в цветисто ВИДЕО каква цена плащат руснаците в Украйна

Романенко смята, че имайки достъп до западните компоненти, Украйна е успяла да изкопира дроновете "Шахед 136", произвеждани от Иран, и сега под названието "Геран-2" атакува с тях Русия. Те се състоят в по-голямата си част от западни компоненти. "Аеродинамиката на този дрон можеше да се подобри безпроблемно и да се направи същият или дори с по-добри параметри", посочва експертът.

По темата за "Шахед" обаче изказванията са пределно предпазливи - преобладават предположенията, че в Украйна този вид дрон се произвежда серийно, както и някои "по-мощни модели". Подробностите и названията на тези разработки не се разкриват.

Унификация или разнообразие?

Валерий Романенко предполага, че количеството на произвежданите в Украйна ударни дронове би могло да се увеличи, ако различните компании, работещи в тази сфера, се обединят и използват сходни компоненти. "Засега не успяваме да изберем един-два дрона и да започнем да ги произвеждаме масово - затова не можем да произвеждаме толкова големи количества, каквито пускат руснаците."

Още: Зеленски: Без финанси от Запада ни чака криза

Представителят на "Армия от дронове" Гиорги Цхакая изтъква, че властите ще продължат да се придържат към философията на открития пазар и свободната конкуренция – защото колкото повече са производителите, толкова по-интензивни са изследванията и разработките на нови изделия. "Не можем да победим Русия по традиционен начин - трябва да бъдем по-иновативни, а иновациите се раждат от конкуренцията", казва Цхикая.

Той признава, че Русия има повече възможности да произвежда разузнавателни дронове и по-конкретно "Орланов", защото се занимава с това вече десет години. Но украинците още имат шанс да настигнат противника, убеден е Цхикая.

Какви са проблемите при производството на украински дронове?

Ръководителят на компанията "Скаетон" Андрей Фиалковски казва, че неговото предприятие произвежда самостоятелно по-голямата част от елементите за безпилотниците - започвайки от смолите, от които се формира корпусът, и завършвайки с програмното оборудване. "Засега купуваме американски системи за връзка, двигатели, различни сензори. Но от следващата година ще минем на наши, украински сензори".

Още: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 16.11. - ЕС забранява износа за Русия на двигатели за дронове

Той отбелязва, че вносът на елементи от чужбина е труден. Изработката на повечето компоненти трае дълго, затова те трябва да се поръчват година по-рано, а държавата сключва договори за изпълнение със срокове от 3-4 месеца. Фиалковски е на мнението, че на Украйна не ѝ достига стратегическото мислене по отношение на производството на дронове.

Още един проблем, за който споменават производителите, е недостигът на квалифицирани кадри. Много специалисти-инженери са заминали в чужбина, отишли са в армията или се занимават с други, по-дребни проекти по разработката на дронове, които в Украйна са десетки, ако не и стотици.

 

Източник: Дойче веле

Още: Чехия замразява активи на Русия в недвижими имоти

Гражданска група с оценка за броя на загиналите украински военни в конфликта с Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа