Йотингер е доволен от преговорите за руските газови доставки

13859
Йотингер е доволен от преговорите за руските газови доставки
Снимка: Getty Images / Guliver

Преговорите между Русия и Украйна за доставките на руски газ за Киев "напредват добре", каза европейският комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотингер. Той добави, че вижда добър шанс за постигане на споразумение до първи юни, предаде БГНЕС.

"Напреднали сме и имаме добри шансове за постигане на споразумение до 1 юни", каза Йотингер след преговорите в Берлин между министрите на енергетиката на Русия Александър Новак и на Украйна Юри Продан. Москва и Киев имат време до сряда вечер да приемат условията за компромис, при който Украйна ще започне от четвъртък изплащането на 2 млрд. долара на Газпром.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви, че САЩ ще подкрепят новия президент на Украйна и украинския народ. Петро Порошенко бе обявен за победител в президентските избори, които се проведоха вчера.

Председателят на избирателната комисия на Украйна съобщи, че милиардерът спечели изборите на първия тур, като получи повече от половината гласове. Вашингтон изрази надежда, че тези избори ще донесат стабилност на източноевропейската държава.

"Ние ще подкрепим техните усилия да определят собственото си бъдеще в една по-обединена, сигурна, независима и процъфтяваща Украйна", каза Кери в изявление преди победата на Порошенко да бъде обявена.

Неделният вот се разглежда като най-важният в постсъветската история на Украйна и като борба държавата да остане обединена след месеци на вълнения. Вълненията изправиха САЩ срещу Русия, след като Москва анексира Крим. Отношенията между Москва и Вашингтон се влошиха до най-голяма степен след края на Студената война.

"Успешното провеждане на тези избори потвърждава ангажимента на Украйна към демократичния процес. САЩ ще продължат да работят с народа на Украйна и новоизбрания президент, за да изгради върху тази победа демокрация", каза Кери. "САЩ уважават суверенитета и териториалната цялост на Украйна и осъждат и отхвърлят окупацията на Русия и опита за анексиране на Крим. САЩ запазват ангажимента си за работа с Украйна и други партньори, за да се намери мирно решение на конфликта", допълни държавният секретар.

Джон Кери приветства "куража" и "решителността" на гласоподавателите в някои райони на източната част на Украйна, където промосковските бунтовници възпрепятстваха провеждането на изборите.

МВФ: Заемите от нас позволяват на Украйна да си плати руския газ

Получените от Украйна кредити от Международния валутен фонд (МВФ) позволяват на Киев да погаси част от дълга си пред Русия за природн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа