Йотингер призова европейските компании да помогнат за запълването на украинските газохранилища

13899
Йотингер призова европейските компании да помогнат за запълването на украинските газохранилища
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският комисар Гюнтер Йонтингер призова европейските компании да помогнат на Украйна да запълни с газ подземните си хранилища, предаде Интерфакс. В същото време еврокомисарят изрази опасения за сигурността на газопроводите в Източна Украйна.

По-рано заместник председателят на Държавната дума на Русия за енергетиката Павел Завалний изрази мнение, че европейските компании може да закупуват газ за украинските хранилища, но Киев няма възможност да плати за него.

"Нафтогаз" с ответен иск - съди "Газпром" за 6 млрд. долара

Украинската държавна енергийна компания "Нафтогаз" съобщи, че е завела иск за 6 млрд. долара срещу руския газов гигант "Газпром" пред...

В понеделник „Газпром” уведоми Европейската комисия за възможни прекъсвания в доставките на руски газ във връзка с преминаването към авансов режим на газа за Украйна.

Йотингер заяви, че Украйна е решена да изпълнява ангажиментите си за транзита на руски газ за Европа.

През зимата може да възникнат проблеми с газоснабдяването на ЕС, ако не бъдат запълнени подземните хранилища в Украйна, допълни Йотингер. По думите му през последните няколко седмици „Нафтогаз” е вкарал 12 милиарда куб. м. газ в своите хранилища. Той посочи, че Украйна е покрила задълженията си за руския газ за периода януари – март, а задълженията й за ноември – декември 2013 г. и април – май т.г .възлизат на 3.9 милиарда долара.

Според Йотнгер шанс за успешно завършване на преговорите за газа между Русия, Украйна и ЕС съществува. „Юридически шанс смятам, че има. Тази възможност остава отворена”, каза той. Нуждата от продължаване на тристранните преговори за газа остава, консултациите между ЕС и Украйна ще продължат през тази седмица. При готовност за компромисно споразумение за газа до такова може да се достигне до края на седмицата, смята Йотингер.

Русия предупреди, че е възможно газовите доставки за Европа да бъдат нарушени

Русия предупреди Европа за възможно нарушаване на газовите доставки, ако Украйна отклонява газ, предназначен за Запада. Москва завед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа