X
 
 

Как Ердоган постигна петнадесетата си победа

2463 0
photo of Как Ердоган постигна петнадесетата си победа
Снимка: Getty Images/Guliver
Въпреки всички заговори, Партията на справедливостта и развитието (ПСР) постигна победа на петнадесетия вот, в който участва и получи 45% от гласовете. На тези избори избирателите отхвърлиха политиката на терора и дадоха вот на доверие към президентската система, пише турският ежедневник Sabah в материал, представен без редакторска намеса.

На изборите на 31 март, които станаха истинско тържество на демокрацията, Турция даде 52,3% от гласовете за „Народния съюз“. Този блок победи в 52 града, включително 17 големи. ПСР спечели в 40 града, включително 16 големи, а нейния партньор Партията на националистическото движение (ПНД) – в 12 града, включително един голям, като събра около 5% от гласовете.

Висока избирателна активност

На изборите на 31 март 57 милиона избиратели гласуваха в 168 хиляди избирателни секции. За първи път от своя глас се възползваха около един милион души. Избирателната активност на изборите, които преминаха в атмосфера на доверие и празник по цяла Турция, беше висока въпреки очакванията. Преди изборите, изхождайки от анкетите, се предполагаше, че заради големия брой неопределили се избиратели явката може да е ниска. Но, според официалните резултати, избирателната активност е била 84%.

Победи Партията на справедливостта и развитието

Когато бяха отворени избирателните урни, блокът на злото, който, играейки с валутните курсове преди изборите, направи всичко възможно да създаде проблеми за турската икономика и така да повлияе на избора на избирателите, отново беше разочарован. В крайна сметка, както във всички избори и референдуми, проведени за 17 години, избирателите отново поставиха ПСР под ръководството на Ердоган на пиедестал.

Подкрепа за „Народния съюз“

За първи път в местните избори Турция изпробва система от широки съюзи. Победата на вота, който се проведе в ожесточени битки в някои големи градове, бе спечелена от „Народния съюз“. Този блок, състоящ се от ПСР и ПНД, според предварителните резултати, получи повече от 52% от гласовете. С този резултат гражданите на страната в същото време не позволиха да се постави под въпрос прехода към президентската система и го гарантираха.

Шамар за Демократическата партия на народите и „Добрата партия“

„Съюзът на нацията“, образуван от „Републиканската народна партия“ (РНП) и „Добрата партия“ (ДП) загуби изборите, въпреки че получи подкрепата на терористичните организации и всички врагове на Турция, както и присъединилата се към тях „Демократическа партия на народите“ (ДПН), която е клон на терористичната организация „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК). Избирателите не повярваха в политиката на терора. ДП загуби подкрепа, получавайки 7,1% от гласовете срещу 9,9% на изборите през юни 2018 година. Но най-силен шамар получи ДПН, която на изборите на 24 юни 2018 година получи 11,7% от гласовете, а сега само 3,8%.

Кой какво спечели

Според предварителните резултати, ПСР побеждава в 16 големи града, преди всичко в Истанбул, 24 вилаета и 536 околии (административни единици в Турция – бел. прев.). А нейният партньор ПНД победи в един голям град, 11 вилаета и 151 околии. В същото време РНП печели в 10 големи града, 10 вилаета и 186 околии, а ДП успя да победи само в 21 вилаета. А ДПН успя да получи общините в три големи града, четири вилаета и 50 околии.

Спечели всички избори, в които участва

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели 15-те избори, в които участва от 1994 г. и записа рекорд.

Присвоявания по нашенски

Това е коментар съвсем накратко за апартаментните афери от последните дни, които живо ни занимават. Знам, разбирам, че пренасищането ...

През 1994 г. Ердоган спечели изборите на кмет на Истанбул.

През 2002 г. Ердоган изведе ПСР на власт с 34% от гласовете.

През 2004 г. ПСР спечели местните избори, получавайки 41,7%.

На парламентарните избори през 2007 г. ПСР успя да увеличи броя на гласовете в своя полза до 47% и отново да стане управляваща партия.

През 2008-а година бе спечелено още едно всенародно гласуване, когато референдумът за избиране на президент от народа завърши с резултат 69,12%.

Изглежда Ердоган губи най-големите градове на местните избори

Все още не е ясно кой печели изборите за кмет в Истанбул, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Reuters. И управляващата Партия на справед...

На местните избори през 2009 година ПСР получи 38,6%.

А през 2011 г. ПСР отново стана управляващата партия, набирайки 49,8%.

На общинските избори през 2014 г. ПСР отново получи подкрепата на хората на ниво от 45,6%.

И на президентските избори през 2014 г. Ердоган стана първият всенародно избран президент на Турция, получавайки 51,79%.

На общите парламентарни избори през 2015 г. ПСР, с 40,87% от гласовете, отново дойде на власт.

Засега: Партията на Ердоган запазва Истанбул, опозицията поведе в Анкара (ВИДЕО)

Партията на турския президент Реджеп Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, засега запазва управлението над най-големия гр...

На вторите избори, проведени през 2015 година, ПСР получи вече 49,5%.

На референдума за преминаване към президентска система през 2017 година Ердоган постига нов успех: 51%.

На изборите през 2018 година – победен резултат с 52,6%.

Накрая той спечели поредна победа на вчерашните (31 март 2019 г.) местни избори.

Превод и редакция: Иван Христов за Агенция "Фокус"

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...