X
 
 

Партията на Ердоган оспорва изборите в Анкара и Истанбул

2303 3
Партията на Ердоган оспорва изборите в Анкара и Истанбул
Снимка: Getty Images
Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Ердоган ще подаде жалба срещу "невалидните гласове и нередности" в столицата Анкара по време на местните избори в Турция. Управляващата партия изгуби в трите най-големи града в страната: Истанбул, Анкара и Измир.

"Установихме невалидни гласове и нередности в повечето от 12 158-те избирателни секции в Анкара. Ще използваме законните си права и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде изменена в Анкара", каза Фатих Шахин, генерален секретар на партията на Ердоган.

Над 43 млн. от 57-те млн. избиратели в Турция гласуваха на изборите в неделя, като избирателната активност е 84%. Според официални данни 1 395 233 гласа са били обявени за невалидни, което представлява 3.2% от общия брой. Недействителните гласове в Истанбул, където 83.53% от гласоподавателите участваха в изборите, са 290 394.

Засега: Партията на Ердоган запазва Истанбул, опозицията поведе в Анкара (ВИДЕО)

Партията на турския президент Реджеп Ердоган - Партията на справедливостта и развитието, засега запазва управлението над най-големия гр...

Милиони турски граждани гласуваха на местните избори, за да изберат турските кметове, членове на общински съвети, мухтари, членове на висши съвети за следващите 5 години.

При 99% преброени бюлетини кандидатът за кмет на основната опозиционна Републиканска народна партия в Анкара - Мансур Яваш води в надпреварата с 50.9% от гласовете пред кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки, който е с 47.06%

В Истанбул един от най-близките хора на Ердоган и настоящ турски премиер - Бинали Йълдъръм водеше с 48.7%, но само 0.05% след него беше кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу, като ги деляха по-малко от 4000 гласа. Впоследствие вотът се обърна и Имамоглу поведе с цели 27 000 гласа, което на практика му осигурява победата. 

Ще се превърнат ли местните избори в Турция в камъчето за колата на Ердоган?

Определени признаци на предизборна треска вече избиват в България, но в Турция също се готвят за избори – местни. Те ще се провед...

Ердоган губи столицата Анкара и най-големия град Истанбул за първи път в 16-годишното си управление. 

В Измир Тунч Сойер от опозицията печели убедително, получавайки 58.02% от гласовете срещу 38.62% на Нихат Зейбекчи от партията на Ердоган.

В Бурса кандидатът на управляващите Елинур Акташ води с 49.6% срещу 46.95% на Мустафа Бозбей от републиканците.

Партиите ще представят своите възражения пред провинциалните и окръжните избирателни комисии на Върховния избирателен съвет.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  какво оспорва този шизофреник,като цялата власт е в неговите ръце,това е началото на края на диктатора
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  Ти си препознал профила си, не се говори за теб, айде глатни си спокойно хапчето, те говорят за простите дето работят от сутрин до вечер за да служат на народа си, спокойно нее за теб, ти си природно тъп по рождение белязан психозлобен шизофреник, и си легни рано така каза докторът.
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 10 месеца Профил на трол?
  И ся ко? Губим. Като няма кючек ще има кютек.