X
 
 

Как напълно здраво дете се отглежда 5 години в болница в Русия (ВИДЕО)

8617 0
Как напълно здраво дете се отглежда 5 години в болница в Русия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver
Клиниката в медицинския център "Майка и дете" в Москва работи до 20 часа. Когато стихне потокът от пациенти от стаята на стационара на третия етаж излиза 5-годишната С., спуска се по стълбите за ръка с детегледачката си и се настанява в детския кът до регистратурата, за да си поиграе с играчките, с които преди нея са играли децата, чакащи своя ред пред лекарския кабинет. С. има достъп до дъска за рисуване, маркери, кубчета, розов стол и маса. Тя знае, че на света има котки, кучета, море, гора, трамвай, дори и метро, но никога не ги е виждала, защото от раждането си не е напускала болницата.  Родителите на С. са сигурни, че тя е неизлечимо болна и ако излезе от нея ще е в смъртна опасност. Лекарите, наблюдаващи момичето от раждането му твърдят, че С. е напълно здрава и всеки допълнителен ден, прекаран в стационара я лишава от възможността да има нормален живот.  Битката за С. продължава вече няколко месеца без да променя ежедневието ѝ - сутрешна визита, закуска, четене, игри и оцветяване с детегледачката, дневен сън, четене и рисуване, а вечерта - игра в детския кът при регистратурата, вечеря, телевизия и сън. Всичко това - всеки ден в продължение на пет години в скъпа болница. 

Как започва всичко?

Момичето се ражда с тегло около 1 кг след тежко раждане с опасност за живота на майката и на детето през март 2014 година. Преди нея в семейството вече има три момчета, родени през 2003, 2008 и 2011 година. Бащата Юрий Зинкин на момичето е лежал в затвора за изнасяне на пари зад граница, съден е за пране на пари. По-късно е освободен и развива бизнес в Калининградска област. Майката Татяна Максимова живее в северната част на руската столица заедно с трите момчета. Децата са на домашно обучение и не посещават училище. Те са възпитавани строго  - не ползват телефони или таблети и не общуват с връстници. Според познати на семейството децата не напускат града, дори през ваканциите. Майката на децата твърди, че те не трябва да се отдалечават, защото са алергични и не понасят друг въздух, освен столичния. Няма информация за това дали родителите живеят заедно.

Майката е вманиачена относно здравето на децата си - всяка година ги ваксинира с МРП, правят им се изследвания, всички в семейството дават проби от страх от болести. Тя редовно посещава манастир, в който се моли на светица. Съпрузите правят дарения, посещават църковните служби и дават причастие. Жената се облича скромно и най-често в черно. Родителите на съпрузите са живи, но живеят отделно. Децата им не им помагат с пари. На дядовците и бабите е забранено да общуват с внуците си. 

Според майката раждането е станало в 23-та седмица, но според медицинската документация раждането се е случило в 25-26-та седмица от бременността. Силно недоносените деца остават в болница за интензивна грижа и лечение за около месец и половина, а след това се преместват в неонатологично отделение. По-късно биват изписани. В случая на С. в началото всичко започва точно така. През 2014 година в началото на юни тя е изписана заедно с майка си. По различни сведения тя остава в дома си от два дни до една седмица. После майката връща детето в клиниката, като обяснява, че детето е спряло да диша. Това често се случва с недоносените деца, но не е причина за хоспитализация. Детето е настанено в платеното отделение на болницата. Майката не остава с нея, като обяснява, че трябва да се погрижи за останалите деца, които я чакат вкъщи.  Бащата заплаща самостоятелна стая за майката и детето, но с момичето остава с детегледачка. На всички роднини е обяснено, че С. е неизлечимо болна и трябва да остане в стационара. Така С. остава в болницата с осигурено хранене и медицинско обслужване на стойност около 1 млн. рубли месечно.

Родителите и болницата сключват договор, според който бащата Юрий Зинкин превежда пари на центъра. Целодневната работа на детегледачките се заплаща отделно. 

Опити за изписване на детето

Когато С. е на 4 месеца в болницата отива дядото от страна на майката. Той е шокиран, защото С. по нищо не се различава от здравите деца, следователно думите на майката, че детето е "даун", "олигофрен", че "няма част от мозъка, от бъбреците" и други несъвместими с живота заболявания, не са верни. Дядото започва да посещава детето редовно, но за всяка визита му е необходимо разрешението на майката. Да излязат в парка или да се разходят навън с детето, както на дядото, така и на детегледачката, е забранено.

Когато С. става на две години при нея идва бабата от страна на бащата. Тя заявява желание да вземе детето, но родителите отказват и прекъсват всякакви отношения с роднините. От болницата многократно предлагат на семейството помощ с медицинско оборудване за дома, но тя е отказана от страна на родителите. За петте години от живота си С. сменя три отделения в клиниката: реанимация, отделение по неонатология и през петата си година е преведа в отделение за по-големи деца. По документи тя продължава да е  в отделението за новородени. 

"Ние нямаме правен механизъм да изпишем насилствено пациент от болницата", обяснява директорът на лечебното заведение Марк Курцер. 

"Родителите заплащаха услугите, съгласно договора. От 21 2019 година договорът е прекратен и ние изписахме детето от стационара. Сега пребиването ѝ не се заплаща, тъй като юридическите отношения са прекратени. Физически детето може да бъде взето само от родителите си, а те не правят това. Ситуацията е патова", обяснява още директорът.

През март 2019 година дядото на С. е единственият, който я поздравява за рождения ѝ ден. Той ѝ занася торта, цветя и играчка. 

Дете в затвор

Дете увисна от лифт в Боровец, баща му го спаси като по чудо

Опасен инцидент застраши здравето на дете на пистата в Боровец. Малчуганът увисна от съоръжението на 10 метра височина. Баща му успява...

В началото на 2019 година благотворителен фонд получава информация, че здраво детето стои в болница без родителите си.

 "Първоначално не повярвах на историята", разказва Елена Алшанска от "Доброволци в помощ на деца-сираци." 

"Помолиха ни да измъкнем детето. Стана ясно, че ако родителите на С. не плащаха милиони за пребиваването на дъщеря си в клиниката, то проблемът щеше бързо да се разреши и С. отдавна да е при роднини или приемно семейство.", разказва още Алшанска в интервю за Meduza.io.

От организацията сигнализират прокуратурата, но от там заявяват, че не виждат никаква заплаха за живота и здравето на С. поради факта, че тя се намира в болницата.  Все пак властите се заемат и на 5 февруари 2019 година се състои среща между социалните и родителите. Тогава  е решено, че родителите ще проведат изследвания на детето до 31 май. По време на срещата майката се е държала превъзбудено и е повтаряла, че детето е неизлечимо болно и е обвинявала присъстващите в разгласяване на информация и намеса в личния живот. 

През февруари 2019 година в болницата се провежда проверка от Следствения комитет и е образувано наказателно дело, което е спряно под натиска на прокуратурата. По други данни дело изобщо не е започвало. 

Съдят българско семейство в Германия за насилие над детето им

Българско семейство ще бъде съдено в немския град Винзен за предполагаема злоупотреба със 7-месечното им дете, съобщава „Ди Велт&...

В рамките на доследствената проверка на 12 март 2019 година детето е обследвано от психолози, психиатри и педиатър, за да се прецени дали е необходимо С. да се намира в болница 24 часа в денонощието.

През април детето развива отит, но майката забранява всякакви медицински манипулации. Тя отказва да му бъдат премахнати сливиците. Оказва се, че дори в болница С. не може да получи необходимата ѝ медицинска помощ. 

Самите проверки не водят до нищо. Издадено е предписание родителите да вземат детето си, но те така и не го правят.

На 5 декември 2019 изпълнителният лист е предаден на приставите. През това време на дядото е забранено, не само да идва при детето, но и да се обажда по телефона на детегледачката. Той получава два сърдечни пристъпа. За нерегламентирани телефонни обаждания детегледачката е наказвана. Тя решава да си тръгне, но детето събира нещата си и иска да отиде с нея. Момичето не може да си представи с кого ще живее, ако е без детегледачката си и последната остава.

През август 2019 г. става ясно, че майката е тежко болна. През октомври претърпява операция и тогава бащата започва да посещава детето веднъж на две седмици. Той информира ръководството на болницата, че докато майката боледува няма кой да се грижи за момичето у дома. Никой не знае никакви подробности за здравословното състояние на майката. Сякаш няма никаква възможност С. да бъде изведена от болницата. 

Според Кремъл отношенията Москва-Киев са далече от нормализация

Кремъл смята, че въпреки плахата положителна динамика в отношенията между Москва и Киев, сътрудничеството е далеч от тенденцията за нор...

Патова ситуация

На въпрос защо родителите на С. не се откажат от родителските права, ако не искат да живеят с детето, адвокатът на майката казва: "Максимова изпълнява родителските си задължения - грижи се за детето, заплаща скъпоструващото лечение. Защо трябва да я лишават от родителски права или да я карат да прави това?".

Според социалните не може да бъдат предявени никакви претенции към родителите на С. - майката посещава детето, а бащата го издържа. Официалната позиция на социалните, че "няма нищо осъдително в това, че С. живее в болница."

По думите на майката, предадени чрез адвоката ѝ Олга Лукманова в клиниката не е проведено нито едно адекватно изследване на детето, а резултатите от тези, направени от бебешката ѝ възраст не оставят съмнение, че С. е смъртно болна. 

По последна информация на 14 януари е проведено закрито съдебно заседание по иск за ограничаване на родителските права на майката и бащата на С. Адвокатът на майката е заявила пред "Коммерсант", че родителите са готови да вземат детето от болницата, но само след като имат пълна информация за здравето ѝ.

Actualno.com

Етикети: