Как военните ограбваха руската армия

5553
Как военните ограбваха руската армия
Снимка: Getty Images

Мобилизираните за войната с Украйна са принудени да си купуват почти всичко - от гащи и обувки до бронежилетки и термовизионни камери. „Не ми е ясно къде са отишли ​​милион и половина комплекти, които се съхраняват в пунктовете за прием на персонал“, каза генерал-лейтенант от запаса и депутат от Държавната дума Андрей Гурульов. ВВС намери частичен отговор на въпроса му в съдебни решения: докато Владимир Путин планираше нахлуване в Украйна, руската армия ограбваше собствените си складове в продължение на години, понякога изнасяйки имущество с камиони.

Още през есента на 2021 г. отговорният за облеклото във военния гарнизон на о. Итуруп Дмитрий Горин издава фалшиви фактури за раници, специално облекло срещу вятър и влага. В средата на юли т.г. Горин е съден за фалшификация. 

ВИДЕО и СНИМКА: Кримският мост - хубаво е, но не е точно готово

Колко сигурно е да преминеш с влак с по-голям товар през Кримския мост в момента (към 11 октомври)? Този въпрос със сигурност би си зад...

В средата на юли, когато руските войски, заедно с ЧВК Вагнер, щурмуваха топлоелектрическата централа Углегорск в района на Луганск, на другия край на Евразия - на остров Итуруп от веригата на Курилската верига - заседание на военния съд на Курилския гарнизон беше в ход. Началникът на службата, отговаряща за облекло на тила на местната военна част Дмитрий Горин беше съден за служебна фалшификация. За да се предпази Горин е издавал фалшиви фактури на вече уволнили се военнослужещи. По време на съдебния процес той разказва, че имуществото е било доставено на склад в негодно състояние за употреба, заради неправилни условия за съхранение. Горин се уплашил, че той може да бъде обвинен за лошите условия за съхранение и решил да подправи фактурите. Присъдата му е лека - 25 хил. рубли глоба. 

Бившият началник на инженерната част в Муром (Владимирска област) старши лейтенант Илгиз Ахметов има по-малко късмет. Той извозвал военно имущество с камион и е получил ефективна присъда от две години затвор.

Тези проблеми, можеше да останат скрити, ако не беше избухнала войната в Украйна и последвалата мобилизация. Именно мобилизацията показа, че руската армия не може да облече войниците си. Роднините на мобилизираните им купуват всичко, включително бронежилетки, аптечки и прибори за нощно виждане.

"Не мога да разбера къде се дянаха милион и половина комплекти, които бяха на склад в пунктовете за прием на личния състав. Откъде идват тези проблеми с униформата и други неща?", негодува привърженикът на войната генерал-лейтенант Андрей Гурульов.

Руски неволи: Втората армия в света гладува в Донбас и разменя дърва срещу храна

Руските войски в Донбас, както и принудително мобилизираните там, през последните седмици изпитват остър недостиг на най-необходимото, ...

Разследването на ВВС показва, че дела, свързани с кражби в армията са водени в Брянска, Алтайска и Новосибирска област. В последната за извозването на военно облекло е бил използван служебен КАМАЗ.

Съдебната статистика показва, че през последните години броят на наказателните дела, свързани с кражба или разхищение на имущество от военните складове се държи стабилно на ниво между 70 и 100 случая в година.

По същия начин е изчезвало и имущество от военните складове преди 10 години. 

Може ли тактическо ядрено оръжие да промени хода на войната в Украйна?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com